Hírek

Külön törvényt hoznak a Balatonról

A Balaton és környéke Magyarország egyik legígéretesebb térsége lehet –hangzott el pénteken Siófokon, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) ülésén.

Létrehozva:

|

A megállapítás az eseményen megjelentek száma alapján megalapozott: két miniszter, két államtitkár és közel 60 polgármester volt jelen az eseményen. Így a szokásos napirendi pontok – múlt évi beszámolók, idei tervek – helyett egyfajta tájékoztatási, illetve vitafórummá alakult a rendezvény – mondta lapunknak Suchman Tamás, a BFT elnöke.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter a régióátalakítások egyik legnagyobb vesztesének nevezte a Balatont, amely bár egyetlen természeti egység, három régió határán van. Így a miniszter kiemelten fontosnak értékelte a BFT szerepét. A polgármesterek jelzésére – miszerint komoly problémát jelent a Balaton-törvény elfogadásának a késlekedése – közölte: februárban megkezdődik a jogszabály tárgyalása, s szeretnék, ha a fél év végére hatályba lépne.

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter azt hangsúlyozta: csak a természeti értékek megőrzése mellett lehet a tó környékén fejlesztéseket végrehajtani. Nem a tucat-, hanem a minőségi turizmus szempontjait kell előtérbe helyezni. Növelni kívánják a természetvédelmi területet- és folytatódnak a vízvédelmi beruházások is, így a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerének kiépítése, a Balatonba folyó víz csökkentése, a Sió medrének rehabilitációja. Ezekre a munkálatokra több mint 15 milliárd forintot fordítanak.

A tó térsége a következő években összesen mintegy százmilliárd forint értékben juthat fejlesztési forrásokhoz. Ebből Suchman Tamás tájékoztatása szerint mintegy 25 milliárdról a BFT dönthet, a fennmaradó összeget illetően véleményezési joga lesz a szervezetnek.

Forrás: Világgazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook