Hírek

MVH: csaknem 3 milliárd forint a szőlő-szerkezetátalakításra

Az idei borpiaci évben – ami 2007. augusztus 1-től 2008. július 31-ig tart – a szőlőültetvények szerkezetátalakításához az Európai Unió csaknem 3 milliárd forint támogatást nyújt – tájékoztatta az MTI Soproni Horváth Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) sajtófőnöke.

Létrehozva:

|

Közölte: a támogatható terület nagyságát a brüsszeli bizottság Magyarország számára a folyó borpiaci évre 1472 hektárban határozta meg. A támogatások iránti kérelmeket március 31-ig nyújthatják be a gazdálkodók, kizárólag postai úton a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatóságához.
    
A támogatásokra felhasználható keret mintegy 2,9 milliárd forint. Ebből a fajtaváltás és ültetvény áttelepítés támogatására intézkedésekre 1,95 millió forint adható hektáronként. A fennmaradó összeg – azaz mintegy 1 milliárd forint – az ültevények támrendszereinek korszerűsére, illetve újak létesítésére vehető igénybe támogatásként.
    
A támogatás igénybevételéhez a gazdáknak minden esetben mellékelniük kell az úgynevezett egyéni tervet, amely többek között tartalmazza az ültetvény helyét és nagyságát, illetve az adott intézkedés megvalósítási időpontjának kezdetét és végét.
    
A támogatás csak legalább negyed hektár nagyságú, összefüggő területre igényelhető és adható. A fajtaváltás és ültetvény áttelepítése esetén 3.300 tő/hektár, ültetvény támrendszerének létesítése és ültetvény támrendszerének korszerűsítése esetén 2.300 tő/hektár tőszám alatti ültetvényre támogatás nem igényelhető.
    
A március 31-ét követően benyújtott kérelmeket az MVH érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook