Hírek

Misebor

Megszondáztattak. Szavamon akartak fogni, hogy kis alkoholmennyiség elfogyasztása esetén még nem színeződik el a szonda.

Létrehozva:

|

Az egyik kereskedelmi televízió riportere kért meg, igyak meg fél deci bort, annyit, amennyit nagyjából egy pap három mise alatt elfogyaszt, majd megfújatták velem a szondát.

Nem színeződött el.

A próba előzménye: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia aggodalmát fejezte ki, hogy a paptól pusztán a misén elfogyasztott bor után elvehetik a jogosítványát. A gond az, hogy sokszor nem egy helyszínen misézik. Vidéken ráadásul egymástól távol is esnek a szertartások, így gyakran utazniuk kell, autóval.

A katolikus egyház elképzelései szerint a püspökök igazolványt adnának az egyházmegyéjükben tevékenykedő papoknak, amivel bizonyíthatják, hogy munkaköri kötelességükből fakadóan fogyasztottak alkoholt.

A megoldás nem volna példátlan, hiszen az Állami Egyházügyi Hivatal és a Magyar Katolikus Egyház között 1974-ben született egy megállapodás, amely legálissá tette a papoknak "a misézéshez elengedhetetlenül szükséges alkohol" fogyasztását.

Más megoldást kell találni. Olyat, amely egyaránt megfelel a jogállami és az egyházi követelményeknek.

Személyes próbatételem is igazolta, hogy a papoknak nem kell aggódniuk, hiszen a misén fogyasztott, kis mennyiségű bor még nem színezi el a szondát. Tudom, a misebor is bor. Egy kehelyben van a bor és a víz keveréke, de az íze miatt legalább hatvan százalékban bornak kell lennie.

Az már a szertartás szempontjából mindegy, milyen mennyiségben követik a jézusi példát – fél decinél kevesebbet isznake, vagy többet. Azt gondolom, elvárható a paptól, főként ha tudja, hogy aznap még másutt is misézni fog, hogy vagy kevesebbet fogyaszt a borból, vagy gondoskodik – például a gyülekezet egyik tagja révén – az utaztatásáról.

Senki nem vitatja, hogy a szentmise lényegéhez tartozik a misebor fogyasztása, amely Jézus vérét jelképezi. A kérdés az, hogy
– egyébként nagyon is akceptálható okból – adható-e felmentés a törvény előtti egyenlőség alkotmányos elvének érvényesülése alól, vagy sem.

Meggyőződésem szerint a zéró toleranciának ebben az esetben is érvényesülnie kell. Ahogy érvényesült az elmúlt napokban is. Negyvennyolc óra alatt negyvennégy ittas járművezetőtől vették el a jogosítványát a helyszínen, a január 20-tól hatályos miniszteri rendelet értelmében: a rendőrnek nincs mérlegelési lehetősége.

A kormány eltökélt, hogy uniós kötelezettségvállalásának megfelelően 2015-ig a 2000. évi harmadára csökkentse a közúti balesetek halálos áldozatainak a számát. Abban az évben 1190-en vesztették életüket az utakon. A halálos közlekedési balesetek többségét a gyorshajtók és az ittas vezetők okozzák.

Évente legalább nyolcszáz életet lehetne megmenteni.

Összefogás nélkül nem fog menni.
Forrás: Népszabadság – Dr. Kondorosi Ferenc

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook