Hírek

Ellentmondásos agrárszámítások

Mintegy 476 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatással számol az FVM az idén – tudta meg lapunk. Az összeg az uniós és a nemzeti forrásokat is tartalmazza.

Létrehozva:

|

Így az agrárbüdzsé négy-öt százalékkal bővülne a 455 milliárd forintos tavalyi bázishoz képest. A támogatások nagy része (314 milliárd forint) az unióból érkezne, ezt a nemzeti költségvetés 162 milliárd forinttal egészítené ki. Mindkét fő kassza kismértékben meghaladná a múlt évi pénzkereteket.

Ágazati szakértők szerint ugyanakkor az idei költségvetési törvényből legfeljebb 437 milliárdos támogatási összeg olvasható ki, és ez tavalyhoz viszonyítva csökkenést jelentene. Ez elsősorban abból adódhat, hogy egyes uniós támogatásokból – elsősorban bizonyos vidékfejlesztési pénzekből – kevesebb kifizetés valószínűsíthető.

Ennek elsődleges oka, hogy a belépés előtt indított (előcsatlakozási), illetve a 2004–2006 között hatályos fejlesztési programok jórészt kifutnak, így ezek pénzügyi kerete jelentősen zsugorodik. Ez alapvetően a SAPARD-ra, a Nemzeti fejlesztési tervből finanszírozott Agrár- és vidékfejlesztési operatív programra és a Nemzeti vidékfejlesztési tervre igaz.

E három projekt fejlesztési feladatait a 2007–2013-ban hatályos, 1300 milliárd forint EU-forrást közvetítő Új Magyarország vidékfejlesztési program viszi tovább, amely azonban – legalábbis a tényleges kifizetések szintjén – csak most kezd felgyorsulni.

Az FVM az agrárbüdzséről várhatóan e héten közöl további részleteket. A számítások közötti ellentmondást feloldhatja, ha a tárca tavalyról ez évre tett át egyes (vidékfejlesztési) kifizetéseket. Az áthozott összeg azonban nem számítana tényleges növekménynek, mivel azt az agrárium a 455 milliárdos múlt évi keretből nem kaphatta meg.

Egyes kalkulációk szerint csak 410-420 milliárdos tényleges agrárkifizetés valósult meg 2007-ben, bár a piaci szereplők így is jelentős támogatási összeghez juthattak.

Forrás: Világgazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook