Hírek

Tabajdi Csaba Magyar Agrárakadémiát hirdet

Tabajdi a sajtótájékoztatón az Agrárakadémia létrehozásának indokait illetően hangsúlyozta: "hazánk európai uniós csatlakozásával a magyar mezőgazdaság külső és belső környezete alapjaiban változott meg.

 

Létrehozva:

|

A Közös Agrárpolitika szempontjából turbulens időszakban csatlakoztunk az unióhoz. Még alig zárult le a 2003-as KAP reform átültetése, de az unió már újabb reformban gondolkodik.

A külső kihívások (világgazdasági verseny, élelmiszerár-emelkedés, WTO tárgyalások), valamint az uniós agrárszektor belső problémái, torzulásai egyaránt indokolják a változást. A KAP-ot és az egész európai agrárszektort folyamatos támadások érik, arra hivatkozva, hogy igazságtalan, nem hatékony, pazarló. Várhatóan még az idén lezárul a KAP ún. egészségügyi felülvizsgálatára, amely a 2003-as reform kiigazításának tekinthető.

Az év második felétől pedig indul az uniós költségvetési felülvizsgálat várhatóan évekre elhúzódó folyamata, amely alapjaiban változtathatja meg az európai és benne a magyar agrárszektor sorsát.

"Reményeim szerint a kétnapos rendezvény összehozza majd mindazokat, akik szívükön viselik a magyar mezőgazdaság és vidék sorsát. Az Agrárakadémia olyan kulcskérdéseket tűz napirendjére, mint a KAP fenntarthatósága, torzulásainak, igazságtalanságainak megszüntetése, a magyar mezőgazdaság fejlődési modelljei, a növénytermesztés és állattenyésztés egyensúlyának megteremtése, a környezetvédelmi feltételek kiegyensúlyozása, a szervezettség szintjének növelése, helytállás a világkereskedelmi versenyben, a bioenergia lehetőségei és korlátai.

Bízom benne, hogy tabuk nélkül, nyíltan tudunk majd olyan kérdésekről is eszmét cserélni, mint például az, hogy az uniós támogatások abszolút összege, vagy azok igazságos elosztása-e a fontosabb hazánk számára. "

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook