Hírek

Ismét erősen habzik a Rába

Több heti szünet után ismét erőteljesen habzik a Rába – tájékoztatta az MTI-t Woki Zoltán, a Pro Natura St. Gotthard (PRONAS) környezetvédő civil szervezet képviselője. A vízügyi hatóság reggel értesült a habzásról és felvette a kapcsolatot az osztrák szervekkel.

Létrehozva:

|

Niki Berlakovich burgenlandi tartományi környezetvédelmi tanácsos irodája közölte, hogy miután értesültek a habzásról, osztrák részről vízmintákat vettek a korábbi szennyeződésért felelősnek tartott feldbachi és jennersdorfi bőrgyárnál, de csütörtök délutánig nem találtak olyan összetevőt, ami a habzást okozhatta volna.  
    
Az iroda közleménye emlékeztetett arra, hogy a közös osztrák-magyar akcióterv értelmében folyamatosan figyelik az érintett létesítmények szennyvizét, ám tavaly június óta nem észleltek zavart.  
    
Előzőleg Woki Zoltán azt mondta, hogy "erős habzás figyelhető meg csütörtök reggel óta a szentgotthárdi duzzasztó alatti szakaszon".          Hozzátette: véleményük szerint az éjszaka során Magyarországon vagy Ausztriában valaki nagyobb mennyiségű szennyező anyagot  ereszthetett a folyóba.
        
Nádor István, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: már a reggeli órákban értesültek a
habzásról, és azonnal felvették a kapcsolatot az osztrák vízügyi hatósággal.
   
 "Szakembereink figyelik azokat a helyeket ahol habzás fordulhat elő, de egyelőre csak a szentgotthárdi duzzasztóműnél észleltük a
jelenséget" – mondta.
        
Hozzátette: természetesen vízmintákat vesznek, amelyek elemzése után lehet majd megmondani, hogy mi okozhatja az újabb habzást.
        
Woki Zoltán az MTI-vel azt közölte: telefonon beszélt az osztrák Boxmark bőrgyár illetékesével, aki azonban arról tájékoztatta, az éjszakai műszak során sem feldbachi, sem a jennersdorfi üzemükben nem történt olyan esemény amely a habzást okozhatta volna. Woki Zoltán hozzátette: a folyó ausztriai és magyar szakaszán vannak más üzemek is, amelyek a szennyezést esetleg okozhatták.

Forrás:MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook