Hírek

Az áremelkedés mentette meg a cseh gyümölcstermelőket

Csehországban a gyümölcstermés 25 százalékkal volt alacsonyabb 2007-ben, mint 2006-ban, közel 143,5 ezer tonnás eredményével az elmúlt év volt a leggyengébb 1995 óta – idézi a gyümölcstermesztők szakszövetségének adatait a Prague Monitor internetes portál.

Létrehozva:

|

A visszaesés legfőbb oka az, hogy 2007 tavaszán a termés nagy része elfagyott. Bár a termelők arra számítottak, hogy 400 millió korona (15,3 millió euró) veszteség éri őket, ám a gyenge kereslet okozta 20-30 százalékos áremelkedés ennek nagy részét vagy egészét pótolta számukra. Ezt a szerencsét azonban csak azok a gazdák tudják kihasználni, akik begyűjtötték a csonka termést, ugyanis annak csak kevesebb mint tizede került a raktárakba, ami alig 20 százaléka a normális mennyiségnek. Szakértők szerint ha az idei évben átlagos lesz az időjárás, akkor a gazdálkodók többsége egyenesbe jöhet.

Az almatermés különösen nagy mértékben csökkent a tavaszi fagyok miatt, ami megmutatkozott az idei év eleji készletekben is: az almatermelők raktáraiban mindössze valamivel több mint 23,7 ezer tonna gyümölcs volt januárban, ami 27 százalékkal alacsonyabb a tavalyi szintnél. Ennek nyomán június végére 30 ezer tonnára nőhet a csehországi almaimport, miközben a normális években csak a fogyasztás 40 százalékát fedezik behozatalból.

Csehországban 17,8 ezer hektáron termelnek gyümölcsöt, amiből majdnem 9 ezer hektár az almaültetvények területe. A fák azonban meglehetősen öregek, ami megmutatkozik a termésátlag csökkenésében. A cseh termelők átlagosan tizenhárom tonna almát gyűjtenek be hektáronként, Nyugat-Európában öt tonnával magasabb a termésátlag.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook