Hírek

Elektronikus agrárpiacot indítanak – cél a határ menti kapcsolat erősítése

A két szomszédos várost, Battonyát és a romániai Pécskát mindig is szoros szálak fűzték egymáshoz. A testvértelepülések az európai uniós csatlakozás előtt is segítették egymást, erősítették a gazdasági szálakat.

Létrehozva:

|

A 2004-ben kiírt PHARE—CBC-programon forrást nyertek a mezőgazdasági termelők és termékfeldolgozók határon átnyúló üzleti kapcsolatainak fejlesztésére. A közös munkát 2006 végén kezdhették meg, a projekt szerdán zárult Pécskán.

A bő egy esztendő alatt négy szakmai előadást szerveztünk, kettőt nálunk, kettőt pedig Pécskán. Emellett két „gyakorlati” találkozóra is meghívtuk a résztvevő gazdákat. Olyan területeket kerestünk, amikkel a másik oldalon nemigen foglalkoznak.

Battonyán kacsa- és libateleppel ismerkedtek a mezőgazdászok. Pécskán pedig szerdán egy juhászatba nyertek bepillantást, illetve kis- és nagyüzemi növénykertészetbe látogattak a program résztvevői. A feldolgozóipar is szerepet kapott: a határon innen és túl is bemutatkoztak a kenyérgyárak — tudtuk meg Horváth Lászlótól, Battonya településfejlesztési menedzserétől.

A program céljai közt szerepelt egy elektronikus agrárpiac kialakítása. A szoftver már elkészült. A tervek szerint január végétől használhatják a gazdák azt a programot, ami segítséget nyújthat termékeik, állatállományuk értékesítésben.

Szerdán Pécskán a polgármesteri hivatalban felavatták az agrárinformációs irodát, ahol nemcsak a helyi, a battonyai gazdák is tájékoztatást kérhetnek az uniós pályázatokról.

Forrás: Békés Megyei Online

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook