Hírek

Közös vörösbort készíthetnek 2010-re

Különleges borházasítást készítenének 2010-re baranyai borászok. Az EKF-vörösbor ötletével a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója Jekl Bélát és Bakó Attillát kereste meg.

Létrehozva:

|

A szakemberek szerint a szőlőültetvényeket eddig nem érte kár a megyében. Jekl Béla villányi gazda szerint a mélyalvás idején sem volt tartósan mínusz tíz fok alatt a hideg, így a rügyek nem fagytak el. Most ismét hűvösebb időt mondanak a meteorológusok, és ha továbbra is minden így alakul, a mélyalvásból ébredő tőkék jól áttelelnek. Ugyanakkor lassan megkezdődhet a metszés is.

Bakó Attila pécsi hegybírót kedden éppen e foglalatosság közben leptük meg a saját szőlőskertjében. Az időjárási előrejelzések tükrében hasonló véleményen van, mint a villányiak. Ugyanakkor szerinte a Vince napját követő időszak arra is jó, hogy a bort kóstolgatva a gazdák egymásnak tanácsot adjanak, borversenyekre készülődjenek, dűlőnként, hegyközségenként vagy akár baráti alapon megmérettessenek. Vajon kinek a bora a jobb?

Másrészt ilyenkor még van mód és idő arra, hogy a bor minőségét korrigálják. Pénteken délután Kővágószőlősön a kultúrházban, szombaton reggeltől pedig a szentlőrinci borházban jönnek össze a pécsi hegyvidék termelői, ahol a gazdák laboratóriumi és érzékszervi vizsgálat után kaphatnak megfelelő borkezelési szaktanácsot. Segít a munkában a pécsi kutatóintézet is.

Mind Jekl Béla, mind Bakó Attila örömmel fogadta a 2010-es közös EKF-bor megalkotásának gondolatát, amit dr. Kozma Pál, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója vetett fel.  Jekl Béla szerint mivel a 2006-os villányi évjárat is kitűnő volt, így akár azzal is meg lehet majd alapozni azt a különleges cuvée-t, amit 2010-re palackba lehet zárni.

Forrás: Baranya Megyei Online – Kozma Ferenc

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook