Hírek

Vegyszerek a zöldségekben, gyümölcsökben

Fogyasztásra alkalmas, tehát megmosott, meghámozott állapotú zöldségeken, gyümölcsökön végeztetett élelmiszerbiztonsági ellenőrzést a Kismama és a Wellness magazin, hogy kiderítse, mennyi gombairtószert, rovarölőt és gyomirtót tartalmaznak.

Létrehozva:

|

Az elemzések költségességére való tekintettel az átlagember csupán a mosatlan és hámozatlan terményeken végzett hatósági vizsgálatok eredményeire támaszkodhat, ha kíváncsi, biztonsággal fogyaszthatja-e a különböző élelmiszereket. Az így kapott eredmények a fogyasztóra vonatkozó tényleges kockázat megállapítására azonban nem alkalmasak – áll a Sanoma Budapest Zrt. közleményében.
    
A magazinok kezdeményezésének az adja az újdonságát, hogy a próbavásárlások során a különböző árusítóhelyekről beszerzett tizenegyféle gyümölcsöt és zöldséget már fogyasztásra kész állapotban vizsgáltatták be, így a szervezetbe ténylegesen bejutó méregmaradványok értékét kapták eredményül.
    
Ezek az információk alapvető fontosságúak az egészséges életmódra törekvőknek, illetve a kismamáknak és azoknak az szülőknek, akik szeretnének meggyőződni arról, hogy valóban biztonsággal fogyasztható ételt adnak gyermeküknek.  
    
Az eredmények biztatóak: a százféle szermaradvány jelenlétét és a nehézfém-szennyezettséget mérő laboratóriumi vizsgálat egyetlen leadott termék esetében sem mutatott ki határérték feletti mennyiséget. Sőt, kilenc termék esetében semmilyen szermaradványt sem találtak. Ugyanakkor a körtében, amely a kisbabáknak az egyik legkorábban adható gyümölcs, a vizsgálat a csecsemőknek adható határérték hatszorosát találta egy vegyszer esetében – közli a Sanoma Budapest Zrt.
    
A vizsgálat további eredményeiről, a "feketelistás" és a biztonsággal fogyasztható terményekről bővebben a Kismama és a Wellness februári száma közöl részleteket. A magazinok egyben felhívják a figyelmet az élelmiszerbiztonság, a tudatos és egészséges táplálkozás témakörének fontosságára, valamint az ezzel kapcsolatos vizsgálatok, információk esetleges hiányosságaira is.

Forrás :MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook