Hírek

Magyarországnak nincs miért szégyenkeznie

A magyar gazdáknak – s általánosságban a mezőgazdaságnak – nemzetközi összehasonlításban sem kell szégyenkezniük, s ugyanez vonatkozik az élelmiszerek minőségére, illetve kivitelére – jelentette ki az MTI-nek Gőgös Zoltán, a magyar földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium (FVM) államtitkára, aki az agrárium, az élelmiszeripar és a kertészet egyik legkiemelkedőbb világeseménye, a Grüne Woche (Zöld Hét) alkalmából tartózkodott Berlinben.

Létrehozva:

|

Az államtitkár ugyanakkor kiemelte, hogy a marketing tekintetében mindenképp fejlődnünk kell. Ehhez szükség van az állami szerepvállalásra, de még inkább a különböző cégek közötti összefogásra.
    
Gőgös Zoltán elengedhetetlennek nevezte, hogy Magyarország jelen legyen egy ilyen rangos eseményen, ahová a világ minden tájáról érkeztek résztvevők.
     
Az államtitkár elmondta, hogy a hét végén több eszmecserét folytatott a partnerországok minisztereivel, illetve államtitkáraival. A találkozók sorából kiemelkedett az orosz mezőgazdasági miniszterrel, Alekszej Gorgyejevvel folytatott eszmecseréje. Gőgös Zoltán elmondta: a találkozón egyetértettek abban, hogy a megkezdett együttműködést – egyebek között az orosz agrármodernizációs programhoz történő technológiák telepítésére vonatkozóan – folytatni, illetve véglegesíteni kell. Ennek érdekében február elején Moszkvában immár egyebek között azokról a konkrét feladatokról egyeztetnek majd, amelyek keretében magyar vállalkozások telepítenek Oroszországba technológiákat.
    
Oroszországot az FVM képviselője nagyon fontos partnernek nevezte. Az oda irányuló magyar export évről-évre megduplázódik, de még messze nem éri el a kilencvenes évek előtti szintet. A verseny óriási – hangsúlyozta az államtitkár, aki utalt arra: Berlinben is nyilvánvalóvá vált, hogy mindenki Oroszországnak szeretne eladni.
    
Gőgös Zoltán kiemelte azt is, hogy a korábbi NDK-hoz tartozó, úgynevezett keleti tartományokkal kapcsolataink jelentősen fejleszthetők, ami a hagyományokon is alapul. Minderről – mint elmondta – brandenburgi kollégájával tárgyalt. Ezen kívül európai uniós ügyekről egyeztetett lengyel, a szlovák, a bolgár, valamint litván kollégáival.
    
A német fővárosban zajló nagyszabású nemzetközi mezőgazdasági seregszemlén 52 ország 1610 kiállítója mutatja be termékeit. Az idei immár a 73-ik Zöld Hét, s Magyarország azon harminchatodszor vesz részt.
    
A magyar stand hatvan négyzetméteres, azon az Agrármarketing Centrum mellett hét cég állít ki. Magyarország – mindenekelőtt borokkal, illetve más italokkal, különböző élelmiszeripari termékekkel és a látogatók számára ételekkel, illetve kóstolókkal van jelen.

Forrás :MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook