Hírek

Grüne Woche: magyar-orosz agrármegbeszélések

Tavaly mintegy 6-8 százalékkal bővült Magyarország oroszországi agrár kivitele, amely így mintegy 300 millió dollárt tett ki – mondta az MTI-nek Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára pénteken a Grüne Woche (Zöld Hét) berlini nemzetközi agrár- és élelmiszeripari szakkiállításon, ahol megbeszéléseket folytatott az orosz agrárium vezető tisztségviselőivel.

Létrehozva:

|

A magyar-orosz agrárkapcsolatok áttekintésének és a soron lévő feladatok meghatározásának azért van jelentősége – húzta alá a szakállamtitkár -, mert a múlt évben a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok bővülését a magyarországi madárinfluenzás helyzet némileg visszafogta, a korábbi kétszámjegyű kivitel-növekedés egyszámjegyűre csökkent.
    
Az orosz-magyar agrárkapcsolatok az utóbbi években így is jelentős mértékben élénkültek. Ismét napirendre került a vegyes vállalati együttműködés több cég esetében. A korábban létesített sertés, baromfi és szarvasmarha telepek technológiai megújítása is megkezdődött, továbbá magyar cégek cukorgyárat építenek, illetve korszerűsítenek Oroszországban.
    
A tudományos, valamint a kutatási és fejlesztési kapcsolatok ugyancsak újra fellendültek, amit az is jelez, hogy közös nemesítési programok kezdődtek, valamint elindult a diákcsere-kapcsolatok újjászervezése is.
    
Benedek Fülöp a Grüne Woche-n találkozott többek között az orosz szövetségi agrárminiszterrel, valamint a moszkvai agrárügyekért felelős, szintén miniszteri rangban lévő politikussal, továbbá az orosz szövetségi állategészségügyi hatóság vezetőjével és  a rostovi kormányzóság első emberével is.
    
Emellett Benedek Fülöp elköszönt orosz partnereitől, mivel február 1-jétől a szakállamtitkár új megbízatást kapott, a Magyar Nemzeti Vagyongazdálkodási Zrt. agrárportfolióért felelős vezérigazgató-helyettese lesz. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban az orosz kapcsolatokért a továbbiakban Gőgös Zoltán államtitkár lesz a felelős – tájékoztatta az MTI-t Benedek Fülöp.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook