Hírek

Elektronikus árverés – új lehetőség ingóságok vásárlására

Az adózás rendjéről szóló törvény 2008. január 1-jétől érvényes változtatása lehetőséget biztosít az APEH számára, hogy elektronikus árverés formájában is értékesítse a lefoglalt ingóságokat.

Létrehozva:

|

Ebből a célból az adóhatóság egy úgynevezett elektronikus árverezési felületet hozott létre, amelynek segítségével lebonyolíthatók az árverések. Ez tulajdonképpen egy olyan virtuális árverési csarnok, ahol az adóhatóság a végrehajtások során lefoglalt és a birtokában lévő ingóságokat értékesítheti. Itt kizárólag ingóságok (gépjármű, üzemi berendezések, tárgyi eszközök) értékesíthetők, ingatlanok megvásárlására jelenleg nincs lehetőség.

Az árverésen vásárolhatunk magánszemélyként, illetve társaság képviseletében is. Először az ügyfélkapun regisztrálni kell, és ezt követően lehet az árverési felületre bejelentkezve a licitet megtenni. Jelentős előny a korábbi árverésekhez képest, hogy az árverező a kapott technikai azonosító számon kívül az árverés időtartama alatt anonim marad, azaz sem az adóssal, sem a többi ajánlattevővel nem kerül kapcsolatba. Ez segíthet megoldani a korábbi árverések gyakori problémáit, azaz többek között nem lesz lehetőség a licitálók közötti összebeszélésre vagy egyesek korlátozására a licitálás során. E nyilvános és széles körű platform a jövőben több licitálót és jobb értékesítési eredményeket is hozhat.

Érdemes böngészni a licitre felajánlott tárgyak között, hiszen a legtöbb esetben a becsérték 50 százalékától indul az ár a liciten, így nem elképzelhetetlen, hogy a vevő jó vásárt csinál. Nem árt azonban kétszer meggondolni – mielőtt gyors kattintásokkal megvásárolnánk az összes licitre felajánlott tárgyat -, hogy a licit nyertese visszavonhatatlan kötelezettséget vállal a fizetésre. Köteles megvásárolni a megnyert ingóságot, amennyiben azonban ezt nem tenné meg, az adóhatóság a liciten utána következő legjobb ajánlattevőnek értékesíti a licit tárgyát. Ilyen esetben azonban a két vételár közötti különbözet a fizetést elmulasztó nyertest terheli, melynek megfizetésére az adóhatóság határozattal kötelezi, és nem fizetés esetén az APEH intézkedik a behajtásáról.

Az elmúlt héten árverésre felajánlott gépjárművek voltak az első licitre ajánlott ingóságok az elektronikus árverezési felületen. Ezekről a legfontosabb adatok elérhetők az interneten, képet is találunk, illetve ügyintéző is elérhető, aki a további teendőkben segít. A licitre felajánlott tárgyak személyes megtekintésére is van lehetőség a megadott időpontban. Fontos tudni azonban, hogy a résztvevők által nem észlelt vagy nem felismerhető hibákért, hiányosságokért az adóhatóság nem vállal felelősséget.

Az elkövetkező hónapokban a licitre felajánlott ingóságok vonzósága, kedvező ára, illetve a licitálók érdeklődése és aktivitása fogja megmutatni, hogy sikerült-e egy új, hatékony eszközt találni a végrehajtás során az adóhatóság birtokába került ingóságok értékesítésére.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook