Hírek

Szlovákia gazdasága már lehagyta a magyart

Bár Szlovákia az Európai Unió egyik leggyorsabban növekvő gazdaságával dicsekedhet, a 27 tagú unió átlagos gazdasági szintjét még sokáig nem éri utol.

Létrehozva:

|

Természetesen fokozatosan lefarag a hátrányából, hiszen 2007-ben a szlovák gazdaság növekedési üteme az első becslések szerint eléri a 8,8 százalékot – míg az uniós átlag csupán 2,7 százalékos -, ennek révén az unióhoz viszonyított, vásárlóerő-paritáson mért GDP egy főre eső átlaga a 2006-os 63,9 százalékról tavaly 67,6 százalékra nőtt, az idén pedig az újra 8 százalékot ostromló lendület gyümölcseként már 70,2 százalékos szinten lehet.

"Közép- és Kelet-Európában Szlovákia a tigrisek csoportjában marad" – olvasható a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési szervezet (OECD) jelentésében. Szlovákia tavalyi, 9 százalékot megközelítő gazdasági növekedése az idén is folytatódik. Ennek eredményeként Szlovákia egy főre jutó GDP-je vásárlóerő-paritáson számolva az idén már meghaladja Magyarországét – derül ki az Eurostat Mladá Fronta Dnes által ismertetett statisztikájából.

"Feltételezésem szerint az Európai Unió átlagos színvonalát 15 év múlva, azaz 2022 tájékán érhetjük el, de csak abban az esetben, ha a vizsgált időszakban növekedési ütemünk folyamatosan 5 százalék feletti lesz, az unió átlaga pedig 2 százalék környékén marad" – nyilatkozta Mária Valachyová, a Slovenská Sporitelna takarékpénztár vezető közgazdásza. Úgy tűnik, a volt szocialista országok nélküli, 15 tagú unió tavalyi gazdasági nívóját Szlovákia 2016-ban éri el – írta a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap. Az más kérdés, hogy a gyors gazdasági növekedés még nem hozza magával automatikusan a magasabb életszínvonalat. Vagyis hiába mozog Szlovákia egy főre jutó GDP-je az uniós átlag kétharmadának magasságában, a szlovák átlagbér mélyen az EU-mérce fele alatt tanyázik.

A GfK kutatóintézet felmérése szerint a vásárlóerőt figyelembe véve az évente elkölthető összeg nagysága alapján Európa 40 tagú mezőnyében Szlovákia csupán a 27. helyen kullog, tavalyhoz képest Lettország és Litvánia is megelőzte. Európa élén Svájc, Liechtenstein és Luxemburg áll, ahol a polgárok évi átlagban 27 ezer euró elköltése felett dönthetnek, az uniós átlag 12 000 euró, míg Szlovákiában ez az összeg csupán közelít az 5000 euróhoz. Ehhez képest a magyarok éves átlaga 600 euróval, a cseheké 800 euróval, a szlovéneké 4000 euróval, az osztrákoké pedig egyenesen 14 ezer euróval magasabb. Európa sereghajtói a moldávok és az albánok, ahol évi 685 euró az egy főre jutó átlagosan elkölthető összeg nagysága.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook