Hírek

A cukor lesz az idei sláger?

A befektetési alapok agresszív vásárlásai és a legnagyobb termelő, India visszaeső termelése nyomán jelentősen emelkedhet idén a cukor ára – írja a Reuters elemzői felmérésére hivatkozva.

Létrehozva:

|

A felmérés szerint a nyerscukor határidős árfolyama akár 15,5 százalékkal emelkedhet az év végéig, míg a fehércukor jegyzése több mint 9 százalékkal kerülhet feljebb. Az árutőzsdei emelkedésben bízók szerint a részvénypiac gyengélkedése mellett változatlanul sok, befektetésre váró pénz kering a globális pénzügyi rendszerben, s könnyen lehet, hogy ez épp ezen a piacon talál célpontot.

Az indiai termelés jövőre várhatóan 24 millió tonnára csökkenhet az idei 29 millió tonnáról, s ez – párosulva a bioetanol terjedése miatti keresletnövekedéssel – 1,5 millió tonnára csökkentheti a jelenleg 11 millió tonna körüli globális éves cukorfelesleget – írja a Reuters.

Ugyanakkor elemzők szerint ha a drágulás a piacra beáramló pénzek miatt az idén túl gyorsan következne be, akkor a termesztők pótlólagos ültetésekkel reagálnának erre, így gátolva meg a felesleg elolvadását s az árak további emelkedését.

Forrás :népszabadság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook