Hírek

Mi lesz, ha nem lesz apró?

A Magyar Nemzet figyelmeztetése szerint a hatóságok nem vették figyelembe a pénztárgépek átállításának költségeit, amikor azt állították, nem okoz észrevehető áremelkedést az egy- illetve kétforintos érmék kivonása a forgalomból.

Létrehozva:

|

A pénztárgépeket ugyanis oly módon kell átállítani, hogy azok a számla végösszegét nullára, illetve ötre kerekítsék, de ne alkalmazzák ugyanezt a kerekítést a köztes árak esetében. Az átállás a Magyar Nemzet szerint 25-27 milliárd forintba kerülhet majd a kereskedőknek, akik minden bizonnyal a fogyasztókon verik le majd ennek költségeit.

Az MNB felhívása szerint ugyanis a kereskedőknek változatlanul kell hagyniuk a fogyasztói árakat, amelyek a leggyakrabban 9-re végződnek, és csak a fizetett végösszegnél kell alkalmazniuk a kerekítést. A kerekítés szabályait az MNB a következőképp határozta meg: 1-re, 2-re, 6-ra és 7-re végződő összegek esetén a lefelé, míg a 3-ra, 4-re, illetve 8-ra és 9-re végződő összegek esetén a legközelebbi ötösre, illetve nullára végződő összeghez felfelé kell kerekíteni a fizetendő végösszeget.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke, Vámos György felhívta a figyelmet arra is, hogy a március elsejétől kivont aprópénz miatt alkalmazott kerekítési szabályok jelentős terhelést okozhatnak az alacsony jövedelmű háztartásoknál. Hiszen amíg a nagy tételben vásárlóknál a végösszeg kismértékű módosítása nem jelent észrevehető drágulást, addig az egy-egy tételeket vásárlók esetében igenis szembetűnő drágulást jelenthet az, ha egy zsemle nem 7, hanem 10 forintba kerül majd.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook