Hírek

Az orosz agrárium 16 éves fejlődése

Az orosz Mezőgazdasági Minisztérium támogatásával az elmúlt évben végzett kutatási munka első eredményei szerint 2006-ban az agrárszektor további növekedése ellenére is csak négy régió fejlődési mutatói haladták meg a bázisévnek tekintett 1990. évi szintet.

Létrehozva:

|

Az első helyen Dagesztán áll, ahol a mezőgazdasági termelés növekedési indexe a jelzett időszakban 132,6%-os, ezt követi Tatársztán (120,8%), Baskortosztán (108,9%), valamint a Kabardin-Balkár Köztársaság (100,1%). Oroszország egészét tekintve a fejlődési mutató mindössze 75,8%-os.

Az átlagosan is kedvezőtlen fejlődési dinamika mellett kilenc olyan régió van az országban, ahol a vonatkozó mutató értéke alacsonyabb 50%-nál is. Ezek elsősorban az ország észak-nyugati körzetében találhatók, de szerepel közöttük néhány déli terület is, mint pl. Kalmükia.

Az elmúlt hosszabb időszakon belül a növekedési pálya két nagyobb időszakaszra osztható. 1991-1998. között lényegében valamennyi régióra a folyamatos teljesítménycsökkenés volt a jellemző, éves szinten átlagosan 75%-os mértékben.

 A második szakaszban, 1998-2006. között (illetve a tavalyi év folyamán is) átlagosan évi 3,9%-kal növekedett az ágazat teljesítménye. Egy összesített, a fizikai volumeneket tartalmazó mutató szerint a jelzett időszakban a növekedés 135,4%-os volt. Az időszakra jellemző átlagos növekedési tendencián belül azonban továbbra is csökkentek a teljesítmények tizennyolc régióban. Kiemelkedően magas, több mint kétszeres növekedési mutatót produkált ugyanakkor ezekben az években Rosztov megye és Dagesztán.

 A jövőre vonatkozó perspektívákat leginkább a tavaly elfogadott, 5 évre érvényes állami agrárprogram határozza meg, amelynek alapján 2008-2012. között 21,7%-kal kell növekednie az agrárium kibocsátásának. A tervezett növekedés gyakorlatilag a duplája a legutóbbi öt évben elért, összesen 12,3%-os növekedésnek, de szakértők szerint nem elérthetetlen. A teljesítmények bővülésének legalapvetőbb forrása a technikai/technológiai fejlesztés lehet, aminek megalapozására az állami agrárprogram öt év alatt 62,9%-os beruházás-növekedést irányoz elő.

Az ötéves program végrehajtására szánt állami támogatási összegek már korábban ismertté váltak. Összesen 551 milliárd Rbl összegű, a központi (szövetségi) költségvetés által biztosítandó forrásokból fedezett támogatással lehet számolni, de ezen túlmenően további hasonló nagyságrendű összeg elkülönítése valószínűsíthető az önkormányzati (köztársasági, megyei, stb.) költségvetésekből.

 Ez azt jelenti, hogy öt év alatt gyakorlatilag megkétszereződnek az állam által a mezőgazdaság támogatására fordított források, az önkormányzatok által biztosítandó finanszírozással pedig még tovább javulhatnak az öt éves előirányzatok megvalósításának esélyei.

Forrás :FVM

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook