Hírek

Megszenvedte 2007-et az agrárium

Az év közbeni pesszimista várakozásokat igazolta a statisztikai hivatal agrárösszesítési adatsora is, amely szerint 2007-ben 2,8 millió hektáron (a korábbi évnél 5 százalékkal kisebb területen) csupán 9,6 millió tonna gabona termett Magyarországon, és ez 41 százalékkal kevesebb a 2006-os mennyiségnél.

Létrehozva:

|

Ezen belül az egy évvel korábbihoz viszonyítva búzából mintegy kilenc, kukoricából pedig több mint 50 százalékkal kevesebb került a magtárakba – írja a KSH. A nemzetközi szinten is alacsony terméseredmény miatt 2007-ben a növények termelői árszintje látványosan emelkedett, így az év első tíz hónapjában a gabonafélék termelői átlagára 66 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A burgonya ára szintén kimagaslóan, 40,0 százalékkal emelkedett, míg az ipari növények átlagosan 9 százalékkal drágultak.

Búzából 2007-ben az előző évinél 3,3 százalékkal nagyobb területen (1,1 millió hektáron) – 3,6 tonnás termésátlag mellett – csaknem 3,99 millió tonnát takarítottak be. Kukoricából pedig a 2006-osnál 7,9 százalékkal kisebb területen 4,03 millió tonna termett. Az őszi betakarítású növények közül a legnagyobb mértékben a kukorica termésátlaga (3,6 tonna) csökkent (47 százalékkal).

 Mintegy 18-20 százalékos termelésnövekedést vár az idén a mezőgazdaságban a tavalyi eredményekhez képest Gráf József mezőgazdasági és földművelésügyi miniszter. A hét végén Pécsett rendezett fórumon elmondta – írja az MTI -, a növekedés feltétele, hogy az időjárás „ne legyen kegyetlen”, a fagy és az aszály ne egyszerre támadjon. Megjegyezte: az ágazatban dolgozók jövedelemszintjével – a sertéstartókat kivéve – „nincs nagy baj”, mert az áremelések korrigálták a terméskiesést. Hangsúlyozta, hogy a tavalyi termelékenységről még nincsenek pontos adatok, de az biztos, hogy a szektor kibocsátása valamivel elmaradt a 2006-os 1600 milliárd forinttól. Az eredmény a magángazdaságokkal együtt 140 milliárd forintot tett ki. A cél az, hogy 2008-ban visszaálljunk a két évvel ezelőtti szintre, sőt, ha lehet, meghaladjuk azt – fogalmazott a miniszter.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook