Hírek

Költözne a pécsi állatkert

A Mecsek-oldalból a mecseki erdészet Árpádtetőn található kalandparkja mellé költözne a pécsi állatkert, egyelőre azonban nem tudni sem azt, hogy mikor, sem azt, hogy meglesz-e másfél milliárd forint a munkálatok költségeire – közölte a vadaspark igazgatója pénteken Pécsett, újságírókkal.

Létrehozva:

|

"Az erdészet vezetői a közelmúltban azzal az ötlettel kerestek meg bennünket, hogy szívesen vennék, ha az állatkert a Mecsextrém park melletti 10-12 hektáros tölgyerdőbe költözne. Az erről szóló, napokban elkészült döntés-előkészítő tanulmány alapján a helyszín alkalmas lenne az intézmény és a hozzá tartozó, Pécs belvárosában kialakított terrárium hosszú távú üzemeltetésére" – mondta el Szatyor Miklós.
    
Indoklása szerint a kiszemelt terület könnyen megközelíthető, a létesítmény pedig a kalandparkkal, egymást erősítve egyre több látogatónak nyújthatna izgalmas, érdekes, tartalmas szórakozást.
    
Az igazgató beszámolt arról, hogy a kérdés hamarosan a tulajdonos pécsi közgyűlés elé kerül, de egyelőre nem tudni, miből fedeznék az új kifutók és szolgáltatóegységek építéséhez szükséges költségeket.
    
Szatyor Miklós utalt rá, a költözés a környezetterhelés csökkentése miatt egyre sürgetőbb feladat. Az elmúlt évtizedben szakértők felvetették, hogy az állatkert szennyezhet egy mecseki forrást, amelynek szerepe van a város ivóvízellátásában.
    
A mintegy ezer egyedet bemutató vadaspark azóta arra törekszik, hogy a lehető legkisebb terheléssel működjön. Néhány kivételtől eltekintve megvált nagyvadjaitól és olyan kisebb testű, de érdekes fajok beszerzésén, cseréjén fáradozott, melyekkel továbbra is megőrizheti vonzerejét.
    
Az igazgató a költözés mellett érvelve szólt arról is, hogy a jelenlegi három és fél hektáros területen nehezen tudnak megfelelni az állattartásra vonatkozó európai uniós előírásoknak, s mivel büfére, étteremre nincs hely, nem tudják kielégíteni a látogatók ellátására vonatkozó igényeket sem.
    
Hozzáfűzte: a belvárosi terráriumba igyekvőknek pedig kedvét szegi, hogy egyre többet kell fizetni a parkolásért.
    
Szatyor Miklós szerint a szélsőséges időjárás mellett ezen okok is szerepet játszottak abban, hogy tavaly az előző évihez képest négyezerrel, 122 ezerre csökkent a látogatóik száma.

Forrás : MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook