Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

110 éve nyitották meg az Óbudai Gázgyárat

A szénalapú gázgyártás 1909-ben került magánkézből a főváros felügyelete alá. Ennek kapcsán merült fel egy új gázgyár építésének szükségessége. Az építési területet az óbudai Duna-parton, Aquincum tőszomszédságában jelölték ki.

Forrás: jelesnapok.oszk.hu

A gyár műszaki berendezéseinek terveit 1909-ben Weisz Albert készítette, az építész Reich Kálmán volt. A historizáló-szecessziós (mára már védetté nyilvánított) épületegyüttes leglátványosabb eleme a három kátránytorony és a víztorony. A gyárhoz hatalmas munkáslakótelepet építettek, a tisztviselők számára pedig a Duna partján épültek kényelmes lakóházak.

Az Óbudai Gázgyár – külföldi szakemberek véleménye szerint is – az akkori idők legkorszerűbben felszerelt üzeme volt Európában. Hetvennyolc kamrás Koppers-féle kokszoló kemencéből, tizenkét Kerpely-féle forgórostélyos generátorból, szénelőkészítő és kokszfeldolgozó üzemből, gáztisztítóból, tizenkét százezer köbméteres gáztartóból és kiszállító kompresszor telepből állt.

A gáz szolgáltatását 1913. október 18-án kezdték meg. Az ünnepélyes megnyitóra 1914. június 15-én került sor. A szénalapú városigáz-gyártás hetven év után, 1984-ben szűnt meg.

agrotrend.hu / Jeles Napok

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés