Hírek

Kivárnak a balatoni nádaratók

A Balaton nádasaiban még túl vékony a jégréteg, nem tartja meg a munkagépeket, ezért egyelőre kivárnak a balatoni nádaratók, de akár már a napokban elkezdődhet az aratás, amivel február 15-ig kell végezniük a vállalkozóknak.

Létrehozva:

|

Hanga Csaba, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének helyettes vezetője az MTI-nek elmondta: a Balatonon mintegy 800 hektárnyi az aratható nádas, amelyből minden évben, váltogatva a helyszínt, mintegy 250-300 hektárnyi learatására adnak engedélyt az illetékes hatóságok.
    

A vízügyi igazgatóság a hét elején átadta a munkaterületeket a feladatot elnyerő öt vállalkozásnak. Amennyiben nem lesz megfelelő a jégvastagság, a kijelölt nádasok 25-30 százalékát tudják majd a partról is learatni – tette hozzá.
    

Rásky Ervin, a Csopak és Balatonfűzfő között elterülő mintegy 60 hektárnyi nádas learatására engedélyt kapó Vinarius Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, hiába 10 centiméteres a Balaton jege a szabad vízfelületen, ami a munka engedélyezésnek feltétele, a növények körül – egyebek közt az ott megült hó miatt – jóval vékonyabb jégréteg képződött eddig.

A hétvégi ónos eső lenyomta a nádat, ezért is vártak a munkák megkezdésével. "Minden nap ellenőrizzük a körülményeket, és nem kizárt, hogy csütörtökön már megkezdhetjük az aratást" – tette hozzá.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook