Hírek

„Hagymarekordokra” szakosodtak az erdélyiek

"Hagymarekordokat" döntött meg két erdélyi település, amelyeknek sikerült elkészíteniük a világ leghosszabb hagymakötelét, illetve -koszorúját.

Létrehozva:

|

Az újévvel együtt megérkezett a Szilágy megyei Szilágyperecsenybe és a Kolozs megyei Tordára a rekorddöntés örömhíre.

Mindkét kísérlet szeptemberben történt, s ehhez a nem szándékos, de annál teljesebb harmóniához a Guinness-rekordokat jóváhagyók is hozzájárultak: mindkét hivatalos értesítés ugyanis január első napjaiban érkezett meg a kezdeményezőkhöz. 
    
A perecsenyiek hagymakoszorúja több mint négyezer méter hosszú, öt tonna és 45 ezer hagymából készült. 
    
A tordaiak hagymakötele ennél jóval rövidebb, csak 176,2 méter hosszú, de a saját kategóriájában újabb csúcsnak számít. A világrekordot felállító kötél 650 kilogramm vöröshagymából készült alig négy óra alatt.
    
A tavalyi tordai agrárfesztiválon tulajdonképpen önmagukat győzték le az Aranyos-völgyében hagymatermesztésből élő gazdák, hiszen addig is ők voltak a csúcstartók 134 méter hosszú hagymakötelükkel.
    
A helyiek abban reménykednek, hogy a sorozatos rekorddöntésekkel vonzóbbá teszik idegenforgalmi szempontból régiójukat.
  
 
Perecsenyben például a rekorddöntés alkalmából hatméteres hagymaszobrot is állítottak, jóllehet az emlékmű mecénása sokáig utálta a haszonnövényt.
    
A helyi lakosok úgy érezték, tartoznak ennyivel a megélhetésüket évszázadok óta segítő zöldségnek. A gigászi fémhagymára a pénzt Alexandru Tatar, egy helyi üzletember adta, aki hagymakereskedésből gazdagodott meg.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook