Hírek

Felkészítő előadássorozat az SPS-re

Felkészítő előadássorozatot szervez az összevont gazdaságtámogatási rendszerre (SPS) való áttérés segítésére a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) január 15. és február 15. között – tájékoztatta hétfőn az MTI-t Mikula Lajos, a szervezet elnök.

Létrehozva:

|

A Fiatal Gazda Klubok rendezvénysorozat keretében országszerte tizenkét helyszínen oktatják majd a gazdálkodókat – mondta Mikula Lajos.
    
A szakember emlékeztetett rá: az agrárkormányzat szándéka szerint várhatóan 2009. január 1-től Magyarország is átáll az egyszerűsített területalapú támogatási rendszerről (SAPS) az úgynevezett összevont gazdaságtámogatási rendszerre, az SPS-re.
    
Az új támogatási rendszerben a támogatási jogosultság és a termelés – néhány kivételtől eltekintve: például a dohánytermesztés, vagy az anyatehén- illetve anyajuhtartás – elválik egymástól. A támogatási jogosultság, mint vagyoni értékű jog a termőföldtől függetlenül önállóan is forgalomképessé válik.
    
Az előzetes tervek szerint az egyes gazdálkodók egyedi támogatási jogosultságának megállapítása az úgynevezett referencia időszakok – 2006-os úgynevezett kiegészítő komponens, illetve az áttérés éve, azaz 2009-es regionális komponens – együttes figyelembevételével történik majd.
    
Az új támogatási rendszerre való áttérés csak akkor lehet zökkenőktől mentes – húzta alá Mikula Lajos -, ha a gazdálkodók időben megismerkedhetnek annak részleteivel. Ezért rendeznek a fiatal gazdálkodók számára az országban tizenkét helyen – többek között: Balmazújvárosban, Nyíregyházán, Kecelen, Pápán, Medgyesegyházán, Vépen és Siklóson – felkészítő előadásokat.
    
A Fiatal Gazda Klubok rendezvénysorozatának zárásaként az idén is megrendezik február 22-én Budapesten a Fiatal Gazda Konferenciát. Ezen is  téma lesz a tervezett átállás az összevont gazdaságtámogatási rendszerre.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook