Hírek

Viszik már a fenyőt, áram lesz belőle

Durván félmillió néhai karácsonyfát fog elszállítani az FKF Zrt., durván áprilisig a kukák mellől, a gyűjtőhelyekről és persze a parkokból és játszóterekről.

Létrehozva:

|

Tegnap – ahogy az lenni szokott, vízkereszt után – beindult a nagy fenyőfa-hajigálás és vele, természetesen, a nagy fenyőfaszállítás. A feladatot végző Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. az elmúlt évtizedek tapasztalataiból kiindulva nagyjából öt-hatszázezer fával számol; a legtöbbet ezekben a napokban-hetekben gyűjti be, de még áprilisban is lesz mit a kocsikba aprítania.

A fák zömét a sima kukás autókkal viszik a depóba, majd végső nyughelyükre, a hulladékégetőbe – ott áram lesz belőlük és távhő a káposztásmegyeri lakótelepnek -, de speciális autókat is bevetnek. A túlméretes fák összetöréséhez a forgódobos szemeteskocsik mechanikája ugyanis gyengécske, ezekhez a lomtalanításnál is használt erőgépek kellenek – mondta el érdeklődésünkre az FKF Zrt. helyettes szóvivője, Horváth László.

Budapest belső részének lakói a legszívesebben a kukák mellé pakolják le levitézlett karácsonyfáikat, a lakótelepieket külön gyűjtőhelyek várják, szám szerint 261. Az FKF Zrt. tapasztalata szerint a fővárosiak egyre fegyelmezettebben vesznek búcsút a fáktól – vagyis oda teszik, ahol nem zavarnak, és ahonnan könnyen össze lehet szedni őket. A szolgáltató munkatársai már rég láttak a nyolcadik emeleti ablakon kiröpülő fenyőt, de a rend persze továbbra sem teljes. Ez a nagy fényezés-összekarmolás időszaka is, tudniillik a fenyők egy igen tekintélyes része a parkoló autók között landol, valamint a játszótérzöldítésé, mert szép számmal vannak olyanok, akik a legszívesebben a mászókák között látják utoljára a fájukat.

Budapesten – több vidéki várossal ellentétben – már jó ideje nem komposztálnak fenyőt. A Fővárosi Kertészeti (Főkert) Zrt.-nek ugyanis nem kell: túlságosan gyantás, savas kémhatású, emellett pedig tele van szaloncukorpapírral és drótkampóval. Amúgy pedig van a Főkertnek elég komposztálnivalója.

Forrás: Népszabadság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook