Hírek

Megkezdődhet a balatoni nádaratás

Több helyen kellő vastagságúvá vált a jég, így megkezdődhet a nádaratás a Balatonon – tájékoztatta Fejér Vilmos, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének vezetője az MTI-t hétfőn.

Létrehozva:

|

Közlése szerint a vízügyi igazgatóság hétfőn átadta a munkaterületeket a megbízást nyílt közbeszerzési pályázaton elnyerő öt vállalkozásnak, amelyek megfelelő időjárás estén tíz napon belül végezhetnek a feladattal.
    
Összesen 250-300 hektárnyi terülten történik majd tisztító nádaratás, ami mintegy 15 millió forintjába kerül a vízügynek. További 40-50 hektárnyi területről ipari hasznosításra alkalmas nádat arathatnak, amiért a vállalkozások fizetnek.
    
A pályázaton kívül tucatnyi, erre igényt bejelentő önkormányzatnak, illetve horgászegyesületnek engedélyezték a nádvágást, amelyek ezért nem kapnak pénzt.
    
A nádasok osztályozását öt évente kell felülvizsgálnia a vízügynek, amit két éve végzett el utoljára a Balatoni Nemzeti Parkkal közösen – mondta Fejér Vilmos.
    
A vízügynek a nádaratás megszervezése előtt be kellett szereznie az engedélyeket: védett területeknél a Balatoni Nemzeti Parktól, a nem védett területek esetben a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől, ez alapján adták ki a munkát – tette hozzá.
    
Beszámolója szerint utoljára, a kellő jegesedés hiánya miatt, két évvel ezelőtt arathattak nádat a tavainkon.
    
Mint a kirendeltségvezető elmondta, a szakmai vélemények igen eltérőek arra vonatkozóan, hogy hány évente célszerű a nádasok vágása, hiszen a berothadó nádból üledék képződik, a madarak fészkeléséhez viszont szükség van úgynevezett avas nádra. Ezért akadnak területek, ahol már egy évtizede nem engedélyezik a hatóságok a nádaratást, és akadnak, ahol csaknem mindig sor kerül erre, amikor ezt lehetővé teszi a tó jege a vegetációs időn kívül.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook