Hírek

Fizetik a pénzeket az agrárcégeknek

A teljes tavalyi keret mintegy 128 milliárd forintot tett ki, de a folyósítás egy része az idei évre tolódik át, mivel egyes kérelmeknél további egyeztetésekre és ellenőrzésekre van szükség.

Létrehozva:

|

Több kifizetést egyelőre azért nem lehet teljesíteni, mert a jogosultak túligényelték az úgynevezett fizikai blokkokat, vagyis a lehetségesnél nagyobb területre nyújtottak be kérelmeket. Az ilyen eseteket az MVH januárban helyszíni vizsgálatokkal tisztázza.

A hivataltól tavaly 192 ezren igényeltek SAPS-támogatást mintegy ötmillió hektáros összterületre, így egy hektárra 25,6 ezer forint EU-forrás jutott. Ehhez hektáronként 11,5 ezer (összesen 43 milliárd) forint nemzeti támogatás (top-up) társul, így a földhasználók a mindkét összegre jogosult területek után hektáronként 37,1 ezer forintot kaphatnak. A top-upot teljes egészében az idén fizeti az MVH.

A hazai agrárvállalkozások a 2004-es csatlakozáskor csak 25 százalékát kapták meg a régi EU-tagoknak járó SAPS-pénzeknek, de Brüsszel kötelezettséget vállalt arra, hogy a keretet 2013-ra száz százalékra növeli. A belépés óta a SAPS-támogatások évi öt százalékkal bővültek (tavaly tehát már 40 százalékon álltunk), az idei évtől pedig tízszázalékos lesz a növekedési ütem.

A csatlakozási megállapodás értelmében a magyar költségvetés a SAPS-ot évente 30 százalékkal (százmilliárd forint körüli összeggel) egészíthetné ki, de a büdzsé ebből – állattenyésztési kiutalásokkal együt – csak 78-80 milliárdot vállalt az elmúlt években, és az idei keret is hasonló nagyságrendű lesz.

Forrás :Világgazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook