Hírek

A fakitermelés könnyebb, a falopás nehezebb lesz, új erdőtörvény készül

A védett erdőkben nehezebb, a nem védett területeken viszont az eddiginél könnyebb lesz a fakitermelés az erdőtörvény jövő év eleji változásai nyomán. Az illegális erdőirtásokkal szemben keményebben lépnek fel: a bírságok a többszörösére nőnek, a büntetést az adóhatóság hajtja be.

Létrehozva:

|

A készülő erdőtörvény-módosítást a tervek szerint a jövő év első felében tárgyalja meg és fogadja el a parlament. A legfontosabb változtatás, hogy az erdőket a funkciójuk alapján két csoportba sorolják, és a két kategóriára eltérő kezelési szabályok vonatkoznak majd.

Mint a tervezetet készítő földművelésügyi tárca illetékesétől megtudtuk, a védett, rekreációs és ökológiai funkciójú erdőkben nehezebb lesz engedélyt szerezni a favágáshoz, és kizárólag a környezetkímélő fakitermelési módok alkalmazására lesz lehetőség (alapesetben tilos lesz például a tarvágás és a tuskózásos-forgatásos tereprendezés). A kifejezetten faanyag-termelési céllal ültetett erdőkben viszont egyszerűsödnek az engedélyezés bürokratikus teendői.

Ugyanakkor – a falopások megelőzése érdekében – a nem védett területeken is szigorú bizonylatolási rendszert vezetnek be, azaz a fák elszállítására és eladására csak a megfelelő hatósági engedélyek birtokában lesz lehetőség (most erre egy a kitermelő által megírt szállítólevél is elég).

Az illegális kitermelőket sújtó bírságok a mostani érték 3-10-szeresére emelkednek, és a büntetéseket ezentúl az adók módjára fogják behajtani. Megváltoznak a "gazdátlan", tisztázatlan tulajdoni hátterű vagy tulajdonos nélküli erdők kezelési szabályai is. Jelenleg úgy 200 ezer hektáron a tulajdonviszonyok rendezetlensége miatt semmilyen erdőgazdálkodás nem folyik – a beteg fákat nem távolítják el, a kártevők ellen nem védekeznek, és a szükséges telepítéseket sem végzik el.

A jövőben a jogszabály az államot hatalmazza fel a munkálatok elvégzésére, a költségeket pedig ráterhelik az erdőbirtokokra (vagyis praktikusan a majdani tulajdonosokra hárítják).

Az erdőtelepítésekhez ezután is szerezhető majd állami támogatás, a forrásokat döntően az uniós támogatások biztosítják. A szaktárca számításai szerint 2013-ig 67 ezer hektárnyi terület erdősítéséhez nyújtanak segítséget pályázati úton. Erre a célra évente mintegy tízmilliárd forintot fordítanak, amiből 10 ezer hektár beültetését lehet megoldani.

Forrás: Népszabadság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook