Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Zöldség-és gyümölcsnapot hirdetett mára az agrárkamara

A Nemzeti Agrárkamara mára hirdeti meg hagyományteremtő zöldség- és gyümölcsnapját, amelyen arra buzdít, hogy a mai napon együnk minden étkezésre zöldséget, gyümölcsöt, vagy belőlük készült ételeket.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének felmérése a nem megfelelő mennyiségű (kevés) zöldség- és gyümölcsfogyasztást a 10 legjelentősebb kockázati tényező közé sorolja, amelyek súlyos betegségek kiváltó okai lehetnek (daganatos-, szív-és érrendszeri megbetegedések stb.) – írja az Origo. A gyümölcsök és zöldségek rendszeres, napi fogyasztásával megelőzhetők egyes betegségek (antioxidáns-tartalom), erősíthető az immunrendszer (vitamintartalom), rosttartalmuk pedig nagymértékben segíti az emésztést – olvasható a novekedés.hu cikkében.

A zöldségek és a gyümölcsök már kisebb mennyiségben is jótékony hatásúak, de a WHO által kalkulált napi 400 gramm az a mennyiség, amely szükséges egészségünk megőrzéséhez és maximálisan fedezi szervezetünk igényeit. Felmérések támasztják alá, hogy már napi 200 gramm fogyasztásával is például 13 százalékkal csökkenthető a szív– és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. 

Fotó: pixabay.com

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkötelezett ebben a témában, ezért is döntött úgy, hogy az Európai Friss Kalandok kampány részeként mára hirdeti meg hagyományteremtő zöldség- és gyümölcsnapját,amelyen arra buzdít, hogy a mai napon együnk minden étkezésre zöldséget, gyümölcsöt, vagy belőlük készült ételeket.

Nemzetközi tendencia, hogy egyre több országban ismerik fel a zöldség- gyümölcsfogyasztás alapvető fontosságát, és törekszenek változtatni az egészségtelen táplálkozási szokásokon. A zöldség- és gyümölcsfogyasztás jelentőségét mutatja az is, hogy az ENSZ Közgyűlése 2021-et a zöldség- és gyümölcs évének nyilvánította.

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára egészségünk megőrzése és a prevenció szempontjából, valamint a hazai agrárium minőségi termékeinek népszerűsítése.

Fotó: pixabay.com

Egész évben fogyasszunk hazai zöldséget és gyümölcsöt, így magunknak és a hazai termelőknek is jót teszünk!

A NAK az Európai Friss Kalandok Programmal idén már harmadik éve dolgozik a zöldség- és gyümölcsfogyasztás hazai népszerűsítésén. A program nagykövetei, Wolf András, séf és Marton Adrienn ételstylist szakmájukból adódóan és szülőként is hasznos tanácsokkal és gyakorlati tippekkel nyújtanak segítséget.

A programnak kettős célja van, hiszen a pozitív egészségügyi hatások mellett a keresletet is fokozza a jó minőségű, hazai termékek iránt, amely a kamarának, mint a hazai mezőgazdasági ágazatokért dolgozó szervezetnek szintén kiemelt szándéka.

agrotrend.hu / Origo

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés