Hírek

Zöldség-és gyümölcsnapot hirdetett mára az agrárkamara

A Nemzeti Agrárkamara mára hirdeti meg hagyományteremtő zöldség- és gyümölcsnapját, amelyen arra buzdít, hogy a mai napon együnk minden étkezésre zöldséget, gyümölcsöt, vagy belőlük készült ételeket.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének felmérése a nem megfelelő mennyiségű (kevés) zöldség- és gyümölcsfogyasztást a 10 legjelentősebb kockázati tényező közé sorolja, amelyek súlyos betegségek kiváltó okai lehetnek (daganatos-, szív-és érrendszeri megbetegedések stb.) – írja az Origo. A gyümölcsök és zöldségek rendszeres, napi fogyasztásával megelőzhetők egyes betegségek (antioxidáns-tartalom), erősíthető az immunrendszer (vitamintartalom), rosttartalmuk pedig nagymértékben segíti az emésztést – olvasható a novekedés.hu cikkében.

A zöldségek és a gyümölcsök már kisebb mennyiségben is jótékony hatásúak, de a WHO által kalkulált napi 400 gramm az a mennyiség, amely szükséges egészségünk megőrzéséhez és maximálisan fedezi szervezetünk igényeit. Felmérések támasztják alá, hogy már napi 200 gramm fogyasztásával is például 13 százalékkal csökkenthető a szív– és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. 

Fotó: pixabay.com

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkötelezett ebben a témában, ezért is döntött úgy, hogy az Európai Friss Kalandok kampány részeként mára hirdeti meg hagyományteremtő zöldség- és gyümölcsnapját,amelyen arra buzdít, hogy a mai napon együnk minden étkezésre zöldséget, gyümölcsöt, vagy belőlük készült ételeket.

Nemzetközi tendencia, hogy egyre több országban ismerik fel a zöldség- gyümölcsfogyasztás alapvető fontosságát, és törekszenek változtatni az egészségtelen táplálkozási szokásokon. A zöldség- és gyümölcsfogyasztás jelentőségét mutatja az is, hogy az ENSZ Közgyűlése 2021-et a zöldség- és gyümölcs évének nyilvánította.

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára egészségünk megőrzése és a prevenció szempontjából, valamint a hazai agrárium minőségi termékeinek népszerűsítése.

Fotó: pixabay.com

Egész évben fogyasszunk hazai zöldséget és gyümölcsöt, így magunknak és a hazai termelőknek is jót teszünk!

A NAK az Európai Friss Kalandok Programmal idén már harmadik éve dolgozik a zöldség- és gyümölcsfogyasztás hazai népszerűsítésén. A program nagykövetei, Wolf András, séf és Marton Adrienn ételstylist szakmájukból adódóan és szülőként is hasznos tanácsokkal és gyakorlati tippekkel nyújtanak segítséget.

A programnak kettős célja van, hiszen a pozitív egészségügyi hatások mellett a keresletet is fokozza a jó minőségű, hazai termékek iránt, amely a kamarának, mint a hazai mezőgazdasági ágazatokért dolgozó szervezetnek szintén kiemelt szándéka.

agrotrend.hu / Origo

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nyakas Farm
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés