Hírek
Tudományos vélemény a zablecitin élelmiszer adalékanyagként való felhasználásáról
Az Európai Bizottság felkérésére az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) tudományos véleményt adott ki a zablecitin élelmiszer adalékanyagként való felhasználásának biztonságosságáról.
Az EFSA foglalkozott a lecitin (E 322) jelenlegi specifikációjának javasolt módosításával, a zablecitinre vonatkozó kiegészítés okán. A tanulmányban foglaltak szerint a Hatóság úgy vélte, hogy a zablecitin számára külön előírásokra lehet szükség, ahelyett, hogy a meglévő lecitin specifikációkat (E 322) kibővítenék a zablecitin leírásával.
A tanulmány kitért továbbá a zablecitin emulgeálószerként való felhasználásának értékelésére a „2000/36/EK irányelv hatálya alá tartozó kakaó- és csokoládétermékek” esetében.
A testület arra a következtetésre jutott, hogy a lecitinre (E322) vonatkozó korábbi következtetés ugyanúgy vonatkozik az élelmiszer-adalékanyagként felhasznált zablecitinre is, így nincs szükség külön biztonsági szint meghatározására. Az EFSA azt javasolta, hogy az Európai Bizottság fontolja meg a zablecitin új élelmiszer-adalékanyagként való előírásainak a 231/2012/EU bizottsági rendeletbe történő beillesztését.
agrotrend.hu / NAK