Hírek
Visszaüthet az uniós vasszigor
A biztonságos élelmiszer-előállítást is veszélyezteti az uniós növényvédelmi szabályozások szigorítása – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A köztestület szerint mára olyan hatóanyagok is eltűntek a palettáról, amelyeket nem lehet pótolni, így a növényeket nem tudják megvédeni a kórokozóktól a gazdák.
A növénytermesztés jövőjét veszélyeztetik az Európai Bizottság növényvédelmi előírásokra vonatkozó tervei. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a szigorú, túlzó uniós szabályok miatt számos, a gyakorlatban biztonságosan használható növényvédelmi készítményt kell kivonni a használatból, ami a termelésre is káros hatással van.
Fotó: Pixabay
– A sarkos előírások miatt számos zöldség-, gyümölcs- és gyógynövénykultúra növényvédelme nehezen megoldható – hívta fel a figyelmet a NAK.
Bár az Európai Unióban eddig is világviszonylatban a legszigorúbbak voltak az élelmiszer-biztonsági és környezetvédelmi előírások, az utóbbi években tovább szigorodott a növényvédőszer-felhasználás. A köztestület szakemberei szerint mára eljutottunk odáig, hogy okszerű növényvédelem nélkül élelmiszer-biztonsági szempontból megfelelő, károsítóktól mentes alapanyagot előállítani sokszor megoldhatatlan feladattá vált. A kiskultúrák – így a zöldségek és gyümölcsök, gyógynövények – esetében egyre kevesebb növényvédelmi megoldás áll a gazdálkodók rendelkezésére. A növények védelme megfelelő készítmények nélkül pedig olyan, mintha az orvosnak gyógyszer nélkül kellene gyógyítania.
A NAK szerint a legnagyobb baj az, hogy az unióban a hatóanyagok engedélyezése és kizárása nem a kockázati tényezők értékelésén, hanem sokszor egyoldalúan, csupán egyetlen tulajdonság vizsgálata alapján történik. Így gyakran olyan hatóanyagok is áldozatul esnek a szigorításnak, amelyek egyébként biztonságosan használhatóak lennének.
– Szakmai probléma, hogy a szűkülő hatóanyag-paletta miatt az engedélyezett készítmények hatásmechanizmusa sokszor azonos, így az integrált növényvédelmi alapelveknek, a hatóanyagrotáció követelményének nem lehet megfelelni. Ennek révén a károkozóknál rezisztencia alakulhat ki. Emiatt egyes károsítók komoly kárt okozhatnak – hívta fel a figyelmet a NAK.
Annak érdekében, hogy a kiskultúrákkal foglalkozó termelők megfelelő növényvédelmi technológiákat alkalmazhassanak, biztonságos élelmiszert állíthassanak elő, és a hazai gazdákkal szembeni kialakult fogyasztói bizalom fennmaradhasson, az agrárkamara segíti azon termelő tagjait, akik ilyen jellegű problémával küzdenek.
– Folyamatosan vizsgáljuk azokat a lehetséges megoldásokat, amelyekkel bővíthető az érintett kultúrákra engedélyezett növényvédő szerek választéka. A kamara kezdeményezésére megalakult Kiskultúrás Növényvédőszer Engedélyezési Munkacsoport számos engedélyokirat kiterjesztésben aktívan közreműködik, ugyanis a növényvédőszer-engedélyezés problémáira nem a szükséghelyzeti engedélyek jelentik a megoldást, hanem a kiskultúrás engedélyezés – közölte a kamara.
Az alkalmazható készítmények engedélyeztetése, hatékonysági és biztonsági vizsgálatainak segítése mellett a kamarának célja, hogy a termelőket tájékoztassa az elérhető és engedélyezett növényvédelmi technológiákról, támogatva a biztonságos és hatékony termelést.
agrotrend.hu / Magyar Nemzet, Köpöncei Csilla