Hírek
Világszerte megadják a módját a karácsonyi lakomának
Míg nekünk, magyaroknak nem hiányozhat a karácsonyi asztalról a halászlé, addig a világ más helyein ropogós sült malac illata tölti be az otthont. Rengeteg népnek a pulyka tradíciója a szent, de marhára éhes nemzet is akad.
Fotó: Peace,love,happiness / Pixabay
Az Egyesült Államokban és Kanadában a pulyka a hálaadás mellett a karácsony szimbóluma is. A szárnyas húsa azonban nemcsak ezeken hely az ünnepi lakoma középpontjában, hanem más országokban is. A Chef’s Pencil szerint minden nemzetnek megvan a maga ínycsiklandó elképzelése arról, hogyan kell felszolgálni. Míg Peruban a sült pulykaszeleteket creme fraiche-sel, leginkább a tejfölhöz hasonlítható krémmel, csirkehúslevessel, lime levével, jalapeño paprikával, friss korianderrel és Cayenne-borssal tálalják, addig Chilében a pulykasültet hagyományosan almával töltik.
Az Egyesült Államokban, Kanadában és az Egyesült Királyságban a pulykasültet különféle töltelékekkel és szószokkal tálalják annak érdekében, hogy óvják a kiszáradástól.
Az Egyesült Királyságban a zsályás-hagymás töltelék a népszerű, míg az amerikai ünnepi asztalon nehezen találunk olyan frissen sült pulykát, amelyhez ne adnának áfonyaszószt. Szinte mindenhol sült burgonyával szolgálják fel, az Egyesült Államokban és Kanadában a sütőtök az elterjedt kísérője.
Franciaországban gesztenyés töltelékkel gazdagítják, és olykor sült gesztenyével és töltött almával tálalják. A pulyka nagy népszerűségnek örvend Görögországban is, annak ellenére, hogy a mediterrán nép a sertésre esküszik; francia hatásra szintén gesztenyével töltik, és fenyőmaggal fűszerezik. Cipruson viszont szárnyasaprólékot, rizst, mandulát és mazsolát kombinálnak a töltelék elkészítésénél.
Népszerű a malac
Habár a pulyka az ünnep legikonikusabb húsa, a sertéshúsból készült ételek valójában világszerte népszerűbbek. A Chef's Pencil szerint ennek a hátterében az állhat, hogy nemcsak finom és zamatos, hanem végtelenül sokféle módon is készíthető el.
A sertéshúst lassan sütik Spanyolországban, amíg a héja ropogós, sötétbarna színűvé nem válik. Jellemzően karamellizált burgonyával és a hús alatt főtt hagymával tálalják. A kubaiak jellemzően fekete babbal, rizzsel és fokhagymás yucával tálalják sültjüket.
Tradicionális fogás a malacsült Közép- és Kelet-Európában.
Moldovában – ahol január 7-én ünneplik a karácsonyt – a legnépszerűbb étel, mivel a gazdagság és a siker utáni vágyat szimbolizálja. A Karib-térségben, Trinidadban és Tobagóban a mázas vagy füstölt sonka áll a középpontban. Ugyanakkor Dél-Amerikában a paraguayiak pácolják sertéshúsukat, mielőtt órákig téglakemencében sütnék, vagy forró parázson grilleznék.
Az indiai Goában, amely még mindig őrzi a portugál befolyás nyomait, a sorpotel népszerű ünnepi étel. Ezt a tüzes sertéspörköltet megfőzik, majd néhány napig pácolják, mielőtt tálalnák – így az ecet, a fűszerek és a chili ízeinek van idejük összekeveredni és megpuhulni a húson.
Hal és garnéla a főszerepben
Világszerte a karácsonyi asztal ékei a tenger gyümölcseiből készült ételek. A hal Krisztus jelképe, így tálalása megőrzi a kapcsolat az ünnep vallási jellegével is. Emellett egyes kultúrákban a szentestét tekintik a böjt utolsó napjának, így a húst hallal helyettesítik az étlapon.
Halászlé. Fotó: Sóki Tamás / MTI
Európában hagyományosan kétféle halat szolgálnak fel: tőkehalat vagy pontyot. Utóbbi termelésének nagy hagyományai vannak Közép- és Kelet-Európában, ezért sok háztartásban kerül a karácsonyi asztalra. Ausztriában vajban sült pontyot készítenek, Szlovákiában és Csehországban panírozzák, Lengyelországban tejben áztatják, majd liszttel vonják be és kisütik.
Magyarországon nem csak sütve fogyasztják a pontyot, mivel a hazai lakoma nem lehet teljes halászlé nélkül.
A hal mellé Szlovákiában és Csehországban köretként burgonyasalátát kínálnak, a lengyelek pierogie-t, Horvátországban pedig frissen sült kenyeret és salátát. Finnországban a pácolt cékla a karácsony esti halak kedvelt körete. Ám nem a ponty az egyetlen folyami hal, amelyből ünnepi fogás készül. Ukrajnában a kocsonyás pisztrángot hidegen, petrezselyemmel díszítve szolgálják fel, esetleg sárgarépával, főtt tojással és borsóval.
Ezekkel szemben az olaszok, a portugálok és brazilok asztalára tőkehal kerül. Olaszországban a tőkehalat kockákra vágják, lisztbe mártják, megsütik, és paradicsomszószban tovább főzik. A pontos recept régiónként változik. Ausztráliában jelenleg talán túl meleg van a húsos menühöz, így ők a garnélát részesítik előnyben.
Töltött káposzta nélkül nincs karácsony
Nem hiányozhat a közép-, a balkáni és a kelet-európai karácsonyi asztalokról a töltött káposzta. A nálunk is hagyományos ételt a régióban különböző néven ismerik: sarmale Romániában és Moldovában, holubtsi Ukrajnában, balandėliai Litvániában, golubtsy Oroszországban, gol±ki Lengyelországban, sarma Szerbiában vagy sarmi Bulgáriában, Németországban pedig kohlrouladen.
Tamales
Ikonikus étel Közép- és Dél-Amerika északi részén a tamales. Általában kukoricatésztából (masa) készítik, amelyet csirke vagy sertéshússal töltenek meg, majd banánlevélbe vagy kukoricahéjba csomagolják és párolják, amíg sütemény keménységű nem lesz.
Valahol a szárnyasok hódítanak
Kacsát nem nagyon fogyasztanak karácsonykor, de van egy ország, ahol megőrülnek érte, így felkerült a gasztronómiai portál listájára.
Dániában a becslések szerint az ünnepek alatt négyből három ember kacsát fogyaszt, amelyet a fűszerek mellett szilvával bolondítanak meg.
A libasült hagyományos karácsonyi étel Közép-Európában. A németeknél és az osztrákoknál szenteste a főszerepben a hal van, de karácsonykor nagy népszerűségnek örvend a libasült, amelyet sütés előtt almával töltenek meg, burgonyagombócokkal és párolt káposztával tálalják.
Nem igazán elterjedt karácsonykor csirkét enni, de Brazíliában a pulyka egyik legnépszerűbb alternatívája a chester. Ez egy speciális csirkefajtából készült, kicsontozott, ovális alakú csirkecsomag, amely a szárnyas legnemesebb részeit tartalmazza. A máltai házi szakácsok a karácsonyi ebédre hagyományosan a legkövérebb kakast, a hasit tartogatják. A csirke elkészítésének hagyományosabb módja az etióp Doro Wat: egy kiváló ízű, illatos és gazdag, lassan főzött pörkölt, amelyet különleges alkalmakra és családi összejövetelekre készítenek. Az etióp keresztény közösség számára hagyományosan a karácsonyi lakoma részeként szolgálják fel, puha etióp kenyérre öntik.
Akik marhára éhesek
Argentínában nagy hagyománya van karácsonykor az asadónak, a parázson sült marha- vagy malachúsnak, hurkának salátával és vörösborral, míg fő édességként pan dulcét, kuglóf méretű püspökkenyeret esznek. Az argentinok egész évben nagyon várják a vitel thonét. A karácsonyi csemege szeletelt borjúhúst, tonhalat és szardellaszószt tartalmaz.
agrotrend.hu / Index, Ferkó Nikolett