Hírek

Veszélyben a vaníliatermesztés

Hiány lehet vaníliából ebben az évben, a trópusi orchideaféleség ugyanis jóval kevesebb virágot hozott, mint korábban. Most éppen a kevés csapadék miatt, de megesett az is, hogy egy trópusi vihar tette tönkre a nehezen termőre fogható ültetvényeket.

Mindez azért kellemetlen, mert a vanília 80 százalékát egyetlen szigeten, Madagaszkáron termesztik, ezért bármi probléma adódik arrafelé, azonnal felszökik az ára. Pár évvel ezelőtt még az ezüstnél is értékesebb volt (600 dollárt kértek egy kilogrammjáért), nála csak egy másik fűszernövény, a sáfrány volt drágább (1000–1500 dollár egy kiló bibe). 

Eredetileg Mexikóban őshonos ez a kincseket érő kúszónövény (az aztékok a keserű kakaót ízesítették vele), európaiak telepítették a szigetre (nem, nem a közép-európai kalandor, Benyovszky Móric, aki azt füllentette emlékirataiban, hogy a bennszülöttek megválasztották Madagaszkár királyának), és kitűnően érzi itt magát. 

Neve a spanyol vaina (tok, hüvely) kicsinyítőképzős változata, ami egyszerűen tokocskát, hüvelyecskét jelent. Ma már az egész világ a rabja lett, és nemcsak ízesítőként, de parfümillatanyagként is nélkülözhetetlen. De miért nem termesztik ezt a finom fűszernövényt a világ más részein, ha ennyire értékes?

Sokat kényeskedik

Jórészt azért, mert ez a világ egyik legérzékenyebb orchideafaja, és fölöttébb finnyás, nem terem csak úgy mindenfelé. Már az is csoda, hogy egyáltalán létezik. Először is a félárnyékot kedveli, de nem ám akármilyet, hanem csakis a 60 százalékban félárnyékos helyeket. Nem éri be kevesebbel, minthogy legyen zsíros, ásványokban gazdag a talaj, fülledt, 90 százalékos a páratartalom, és temérdek az eső. Utóbbit 40-60 naponta szereti megkapni, méghozzá egyenletesen elosztva, miközben 20 és 25 Celsius fok között mozoghat csak a hőmérséklet. Csak ha mindent megkapott, akkor hajlandó léggyökereivel megkapaszkodni a fákon, kinyerni a levegőből a nedvességet, és ha kedve van, kivirágozni.

AKKOR IS CSAK EGYETLEN NAPRA, A HALVÁNYSÁRGA VIRÁGA UGYANIS MINDÖSSZE EGY NAPRA NYÍLIK KI.

Fotó: Shutterstock

Ilyenkor nagyon kell sietni a kézi beporzással, merthogy kézműves technikával (a bibét és a porzót egymáshoz nyomják) fordítják termőre. Nem várnak arra, hogy egy rovar éppen a nevezetes napon száll majd arrafelé. Félérett állapotban szüretelik, amikor a termés még zöldes, majd hőkezelik, szárítják, és NYOLC HÓNAPIG AROMAZÁRÓ DOBOZOKBAN ÉRLELIK a 10–22 centi hosszú terméseket. Annyira tömény, hogy a különlegesen jó minőségű rudakon akár ki is üthetnek a tűhegyes vaníliakristályok.

Be kell érnünk a szintetikussal?

Akármilyen jó is a termés, képtelenség kielégíteni a világ vaníliafüggőségét. Úgy is lehet mondani, hogy krónikus vaníliahiányban élünk és elég egy apróság is, máris búcsút mondhatunk a vaníliababoknak. Az alig több mint kétezer tonna körüli globális termésmennyiség az emberiség fél fogára sem elegendő. Ráadásul ennek egytizedére azonnal lecsap a Coca-Cola, és a többi nagy élelmiszermulti is bespájzol belőle minden évben, mi már csak a maradékokon osztozhatunk.

Mivel nem vagyunk hajlandóak lemondani semmihez sem fogható ízéről, be kell érnünk pótszerekkel, például egy aromás aldehiddel, a szintetikus vanilinnel, aminek íze ugyan vaníliaszerű, de aki kóstolt már természetes vaníliát, azonnal érzi a különbséget. Főleg akkor, ha megtudja, hogy nemcsak fák kérgéből, hanem kőolajszármazékokból, például petróleumból állítják elő ezt a kristályos vegyületet, amelyet cukorral összekeverve szórunk átszellemülten a süteményekbe. 

agrotrend.hu / Index

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szakmai partner
Nyakas Farm
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés