Hírek

Utazás a söröskorsók körül

A Szent István Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékének munkatársai nevéhez olyan sörkülönlegességek megalkotása fűződik, mint az ősi magyar búzafajtából készült biosör, a gyömbér- vagy tokaji aszún érlelt sör. Szintén számos izgalmas variáció – mint például a kávés, csokoládés, mézes, bodzás, chilis, homoktövises sörök megalkotása is a tanszék nevéhez köthető. Augusztus 7-én, a Sör világnapján érdemes megismerni ezeket a hagyományos ízektől eltérő kuriózumokat is.

A sörözés ugyan egész évben jelen van a mindennapokban, azonban teljesen egyértelmű, hogy nyáron jóval nagyobb divatja van a frissítő alkoholos gabonaital kortyolásának, mint bármikor máskor az év során – számol be róla a Szent István Egyetem közleménye. A Sör világnapja alkalmából a Szent István Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékének munkatársai segítségével olyan technológiai és termékfejlesztési újításokba nyerhetünk bepillantást, amelyek egyedülállóak az országban.

A funkcionális élelmiszerek fejlesztése és gyártása az elmúlt esztendőkben egyre inkább előtérbe került szinte minden élelmiszertípus esetében. Ez az irányzat a söripart sem hagyta érintetlenül. A gyártók – a vásárlók különböző igényeinek kielégítése érdekében, valamint a versenyképesség és gazdaságosság fenntartása miatt – táplálkozás-élettani szempontból egyre inkább kedvezőbb termékek előállítására törekednek. A tanszék tevékenysége a kiváló söripari szakemberek képzésén túl olyan technológiai- és termékfejlesztési kísérletek elvégzésére irányul, amelyekkel hatékonyan tudják segíteni az ipart.

Fotó: Public Domain Pictures

Egyik ilyen innováció a gluténmentes sörök előállításának technológiája, amely lehetővé teszi a lisztérzékeny sörkedvelők számára a következmények nélküli fogyasztást. Az Egyetem további újítása a sportolók számára kifejlesztett izotóniás (sóval kiegészített) alkoholmentes sör, vagy éppen a kismamák számára alkotott nektársör, amelyet kifejezetten szoptatási időszakra ajánlanak a SZIE kutatói.

A Szent István Egyetem munkatársai nemcsak funkcionális sörkészítmények előállítására specializálódtak. Több esetben kérték a szakembereink segítségét különböző hazai sörfesztiválok szezonális söreinek fejlesztéséhez, így született meg a magas élvezeti értékkel rendelkező gyömbér-, a tokaji aszún érlelt, a kávés, csokoládés, mézes, bodzás, chilis, homoktövises és egyéb (vad)gyümölcsös ízű sör is.  A termékfejlesztések sorában érdemes megemlíteni az első magyar biosört, amely mögött több éves kutatómunka áll. Összetételét nagyrészt egy ősi búzafajta, az alakor alkotja. A biosörök kínálatát jelenleg is többféle gabona felhasználásával bővítik a kutatók, ilyen például a zab, a tritikálé, a tönköly, a tönke és a rozs. Érdekesség, hogy ezekből világos, vörös és barna sörök, valamint alacsony alkoholtartalmú változatok is előállíthatók a szakemberek szerint.

A SZIE Sör- és Szeszipari Tanszéke az egyetlen söripari felsőfokú oktató-kutató műhely Magyarországon, amely rendelkezik a sörkészítés minden technológiai lépésének modellezésére alkalmas félüzemi berendezésekkel: kísérleti malátázó, korszerű söranalizátor, félüzemű sörfőzde, valamint korszerű analitikai berendezések és érzékszervi laboratórium. A tanszék sokrétű feladatai közé a fejlesztéseken túl a késztermékek bevizsgálása is hozzátartozik, így szolgáltatásokat nyújt számos nagyüzemi és kézműves sörfőzde számára: maláta-, komló-, élesztő- és sörminősítés, tárolási vizsgálatok, a sörök minőségi változásai, stb. A hallgatók rangos, nemzetközi szinten is elismert oktatóktól sajátíthatják el a hagyományos erjedési technológiák mellett a korszerű alkoholos fermentálási és ászokolási technológiákat is pl. enzimes technológia, rögzített sejtes technológia és különleges bioreaktor mérnökség stb. 

agrotrend.hu / Szent István Egyetem

 

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés