Hírek

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a Kalocsa-Paks Duna-híd építése

Négy zsaluzókocsi dolgozik majd azon a Kalocsa- Paks Duna-hídnál, hogy a két part közötti teljes összeköttetés létrejöjjön 2023 év végére – olvasható a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. honlapján.

Létrehozva:

|

Mint arról korábban is beszámoltunk, a Kalocsa-Paks Duna-híd kivitelezése tavaly február óta zajlik. A bal ártéri hídszerkezet (kalocsai oldal) a szeptember végén végrehajtott utolsó tolási fázissal a végleges helyére került. A jobb ártéri hídszerkezet (paksi oldal) szerelése folyamatosan zajlik. A műszaki készültség itt jelenleg 30%-on áll – írja NIF Zrt. honlapján.


Forrás: nif.hu

A 440 méter hosszú mederhíd alépítményei elkészültek, és ezzel újabb jelentős mérföldkövéhez érkezett a beruházás.

A kalocsai hídág indítózöm szilárdulását követően beemelték a zsaluzókocsikat a keleti (kalocsai) oldali mederpillérre. A művelethez szükséges 4 zsaluzókocsi (mindkét mederpillérhez 2-2 darab) részegységei 6 országból érkeztek, az egyedi konstrukciót Magyarországon szerelték össze a szakemberek. Az emelésüket a Clark Ádám úszódaru segítségével egynapos hajózási zárlat mellett hajtották végre és ugyanígy fog megtörténni a másik mederpillér vonatkozásában is, körülbelül 3-4 hét múlva.

A zsaluzókocsi, egy bonyolult gépészettel rendelkező segédszerkezet, mely lehetővé teszi a mederhíd főtartóinak a szabad szerelését. 5 méterenként, úgynevezett zömönként halad előre. Egy zöm 14 nap leforgása alatt készül el. Mint írják, a műveletet tehát a Duna felett minden különösebb alátámasztás nélkül hajtják végre, így a kivitelezés teljes ideje alatt a nemzetközi hajózási útvonal zavartalanul üzemel.

A szabad szerelés munkafázist követően, a zárózömök betonozása után a zsaluzókocsikat szétbontják, és tulajdonképpen ekkor jön létre a két part közötti teljes összeköttetés a bal- és jobb ártéri híddal együtt.

Miután a híd főtartó szerkezete elkészült, megkezdődhet a hídtartozékok szerelése, valamint a befejező folyamatok kivitelezése.

agrotrend.hu / BAON

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook