Hírek

Új felfedezés: gyógyhatású a madárdal

Kutatók szerint madárdalt hallgatni gyógyító hatású lehet mentális egészségünkre nézve.

Létrehozva:

|

A madarakkal való mindennapos találkozás a depresszióval küzdők, sőt, a mentális problémák nélkül élő emberek számára is előnyökkel járhat – állapította meg a King’s College London friss kutatása.

A szakemberek arra utalnak, hogy eredményeik alapján az orvosoknak érdemes lenne a mentális problémákkal küzdők számára a természetbe tett kirándulásokat ajánlania – írja a The Guardian. Ezek a kirándulások megerősítik az emberekben a természetvédelem jelentőségét, valamint a biodiverzitás megőrzésének igényét is megteremtik.

Fotó: Getty Images

A kutatásba bevont 1292 személy madarakkal való találkozását az Urban Mind alkalmazásban rögzítette a tavalyi év folyamán. Az amerikai, európai, kínai, ausztrál és brit részvevőket véletlenszerű időpontokban kérdezték arról, hogy érzik magukat, látnak-e épp fákat vagy hallanak-e madarakat. Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők lelkiállapota jobb volt, ha épp madarakat láttak vagy hallottak – azoké is, akiket depresszióval diagnosztizáltak.

Ez a pozitív hatás azonban nem maradt fenn, ha a résztvevők nem találkoztak madarakkal a hangulatuk későbbi felmérése során, ami a kutatók szerint "a madárvilágnak a mentális jólétre gyakorolt lehetséges ok-okozati kapcsolatra utal".

"Olyan környezetet kell. különösen a városi környezetet kell teremtenünk, ahol a madarak jelenléte állandó jellegzetesség. Ahhoz, hogy egészséges madárpopulációnk legyen, növényekre és fákra is szükségünk van. A városainkban az egész ökoszisztémát ápolnunk kell" – mondta Andrea Mechelli, a King's College professzora.

Hozzátette, hogy a madarakkal való találkozás pozitív hatása a depressziós emberekre azért jelentős, mert "sok olyan beavatkozás, amely az úgynevezett egészséges embereknek segít, nem működik a mentális problémákkal küzdő egyéneknél". A depresszióval küzdőket testmozgásra nem könnyű rávenni, de arra egyszerűbb, hogy a madarak közelébe menjenek – és ezzel már mozognak is.

A kutatás felhívja arra is a figyelmet, milyen egyenlőtlenségek alakulhatnak ki a mentális egészséget javító eszközökhöz történő hozzáférés terén azok hátrányára, akiknek lakókörnyezetében nincsenek zöldfelületek és madarak.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook