Hírek

Túzokvédelem miatt helyezik a földbe a kábeleket

A szabadvezetékek jelentik az egyik legnagyobb veszélyt a madárvilágra, felmérések szerint az ütközések és az áramütések követeztében évente százezres nagyságrendben pusztulnak el madarak, eszmei értékük megközelíti az egymilliárd forintot – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Túrkevén, az E.ON túzokvédelmi földkábel-fektetési programjáról tartott sajtótájékoztatón. Mintegy 3,5 kilométer hosszan viszik a föld alá a villamos légvezetéket Dévaványa és Túrkeve között. A beruházás a térségben fészkelő, évtizedek óta védett túzokállomány megóvását szolgálja.

Létrehozva:

|

Rácz András emlékeztetett arra, hogy a probléma felszámolása érdekében született 2008-ban az Akadálymentes Égbolt megállapodás, amelyet 2018-ban a szereplők megújítottak. Hozzátette: a természetvédelmi törvény módosításának köszönhetően új vezetékszakaszokat már kizárólag madárbarát módon lehet kiépíteni, emellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elkészítette a konfliktustérképet is, amely további segítséget nyújt a szakembereknek – írja az Agrárminisztérium.

fotó: Fekete István

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a Hortobágyi Nemzeti Pak Igazgatóság területén az elmúlt 10 évben körülbelül 100 kilométernyi vezetékszakaszon sikerült földkábelre váltani. Ezzel is hozzájárulva új élő-,szaporodó- és táplálkozóhelyek kialakulásához. A munkák Dévaványa környékén folytatódnak majd, amely a túzok egyik legfontosabb élőhelyének számít, itt található egy 400 hektáros bekerített túzokvédelmi mintaterület, illetve egy túzokmentő állomás.

A hatékony madárvédelem partnerséggel: a műszaki és a természetvédelmi szakemberek együttes munkájával valósítható meg – mondta el a sajtótájékoztatón az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója. Nagy Géza hozzátette: céljuk, hogy úgy végezzék tevékenységüket, hogy közben óvják a környezetet, az állat- és növényvilágot. Ennek érdekében minden új hálózatot az állatok számára biztonságos módon terveznek, és folyamatosan gondoskodnak a már meglévők veszélytelenné alakításáról is.

Magyarországon található Európa egyik legnagyobb túzokállománya, a fajt a világon elsőként hazánkban nyilvánították védetté 1969-ben, 1979 óta fokozottan védett fajként tartjuk számon, természetvédelmi értéke a legmagasabb kategóriát jelentő egymillió forint. A túzok megmentése érdekében 1975-ben Dévaványa határában védett területet alakítottak ki Dévaványai Tájvédelmi Körzet néven, amely ma már a Körös-Maros Nemzeti Park része. Az Agrárminisztérium kiemelten kezeli a faj megóvását, külön szakértői munkacsoportot működtet, emellett számos program segíti a túzok védelmét.

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook