Hírek

Tovább romlott az intenzív halgazdaságok helyzete

A koronavírus-járvány kapcsán a piacok beszűkülése erősen érinti a hazai halászati és akvakultúra-ágazatot is. Április eleji helyzetelemzés.

Az utóbbi napokban az intenzív halgazdaságok helyzete tovább romlott. A romániai export folyamatosan csökken, a közétkeztetés, valamint a HORECA szektor minimális fogyasztásával a felvevőpiacok jóformán megszűntek. A kiskereskedelemben is jelentős visszaesés tapasztalható, sok üzletben bezárták a halpultokat, és nincs rendelés, még a fogyasztóknak történő közvetlen értékesítés (mozgóárusítás) is leállt – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pixabay.com

Az intenzív gazdaságokban a kereslet visszaesése és az import halliszt, szója behozatali nehézségeknek köszönhető takarmányellátás-bizonytalanság miatt a takarmányozást visszavették 30-40 százalékkal, napról napra milliós károkat jelent ez a gazdálkodóknak.

A helyzetet a munkavállalók esetleges megbetegedése tovább tudja súlyosbítani, ennek hatásait mérsékelő megoldást jelenthet, több, egymást váltó csoport kialakítása, ahol az egyes csoportok tagjai mindig együtt vannak a telepen, és a csoportok között nincs átjárás.

A termelési technológiából adódóan nagy gondot jelent – a felhalmozódott friss, illetve fagyasztott készletek miatt – a vágások csúszása, valamint az ennek következtében feltorlódó egymást követő korcsoportok elhelyezése, kényszer-túltartása.

Ezáltal romlanak a fajlagos termelési mutatók (csökken a súlygyarapodás, takarmányértékesítés, nő az elhullás, technológiai veszteség stb.), végső soron pedig a jövedelmezőség. 

Mindezek miatt az érintetteknek érdemes fontolóra venni az állományok észszerű csökkentését, mert a piacok beszűkülése és a jövőbeli értékesítési bizonytalanságok miatt a folyamatos takarmányozás veszteséget termel.

A helyzet kezeléséhez továbbá értékesítési és tárolási lehetőségekre van szükség. A károk minimalizálása érdekében az etetett takarmányok mennyiségének észszerű csökkentése is megfontolandó.

A hazai halfogyasztás 2018-ban 6,7 kilogramm volt, amely az európai átlaghoz képest (25 kg/fő), nagyon alacsony, sőt évek óta ezzel az értékkel a tagországok sereghajtói vagyunk. Más európai, tengeri halászattal nem rendelkező országok is jóval előrébb járnak a halfogyasztásban.

(A helyzetelemző anyag a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) együttműködésével készült.)

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szakmai partner
Nyakas Farm
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés