Hírek

Tíz éves jubilálását ünnepli a szabad pálinkafőzés

Az otthoni pálinkafőzés maga az élő hagyomány, amely az alkotás öröme mellett, közvetve a táj megőrzésében is szerepet játszik. A saját pálinka az igazi, vélik Bischof Andrásék is.

A szabad házi pálinkafőzés 10. évfordulóját ünnepelték vasárnap délután Hajdu Szilárd Öreg-hegyi pincéjénél a Zala megyei Becsehelyen. Az eseményen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is, aki felidézte, annak idején a kétharmados alkotmánymódosító csomagba V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos javaslatára került be 29. pontként a szabad házi pálinkafőzés. A képviselő szerint a tíz évvel ezelőtt meghozott döntésnek azért van nagy jelentősége, mert ma már alig találunk az élő hagyományra példát, amikor korszerű eszközökkel, karbantartott tudással, új technológiákkal őseink örökségét visszük tovább. Abban a világban, amikor félkész termékekkel bánik szinte mindenki, különleges élmény egy olyan termék előállítása, amit a kezdetektől mi magunk végezhetünk, akár már a faültetéstől kezdve, mindez pedig az alkotás élményét adja – írja a vaol.hu.

fotó: pxhere.com

Azzal, hogy legálissá vált a főzés, az információáramlás is megindult, a tudásátadással pedig rohamosan javult a minőség is. A pálinkafőzéssel értelmet adunk a zártkertek, kisebb gyümölcsösök, szőlők fenntartásának is, így közvetve az otthoni pálinkafőzés le­galizálása, a tájkép megőrzését is szolgálja, ráadásul házi körülmények között van értelme egészen kis mennyiségek lefőzésének is.
Részben emiatt fogtak bele a Felsőjánosfán élő Bischof Andrásék is a pálinkafőzésbe, mivel nem szerették volna, hogy a gondosan előkészített cefréjüket máséval összekeverjék, meg persze egészen más dolog, ha az ember a saját pálinkáját kínálhatja.

Így aztán mindenféle előképzettség nélkül, öt éve vásároltak egy teljesen manuális házi pálinkafőző üstöt. A gyártó által szervezett egyetlen bemutató után – ahol lépésről lépésre megmutatták, hogyan kell használni a berendezést – önállóan vágtak bele a pálinkakészítésbe.

Azóta évente 10-20 liter saját pálinkával büszkélkedhetnek, ami – merthogy egyre gyakorlottabb az ember – évről évre finomabb. Mint azt András elmondta, aki tud főzni és jól bánik a fűszerekkel, annak a pálinkafőzés is könnyebben megy, hiszen az egyes trakciók elválasztása szaglás után történik. Idén még nem dolgoztatták meg a főzőt, de gyűlik már a cefre, így a majd nagyjából hat órán keresztül tartó főzés ízletes körtepálinkát ígér.

agrotrend.hu / vaol.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nyakas Farm
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés