Hírek

Talajböngésző

A talajok állapotának ismerete, a talajban zajló folyamatok megértése, a talajjal kapcsolatos információk iránti igények mind hazai, mind nemzetközi szinten számottevőek és folyamatosan bővülnek. Nem lesz ez másképpen az elkövetkező KAP tervezési időszakban sem, ahol a talaj védelmére teendő intézkedések prioritásba kerülnek, hiszen ezen erőforrás degradációs – azaz minőségi romlásának és eróziójának – folyamatainak megállítása nagyon fontos feladat mindenki számára.

Létrehozva:

|

A gazdálkodóknak azért is mert ez a legfontosabb termelőeszköze, mely várja gazdája segítségét, együttműködését annak érdekében, hogy megfelelő szerkezetessége, szervesanyagtartalma, a talajban lévő életközösségek által még évezredekig segítse a biztonságos élelmiszertermelést. Ehhez azonban odafigyelés és gondoskodás kell mindenki részéről.

A talajtulajdonságok áttekintését segíti a helyszíni vizsgálatokon túl – mely nagyon fontos – egy interaktív, mindenki számára elérhető adatbázis, ezáltal az országos kitekintés is bővíthető.

Fenti igények, célok elérése érdekében az ATK Talajtani Intézet (ATK TAKI) pályázati keretek között elkészítette a DOSoReMi térinformatikai adatbázist, ahol az ország területére vonatkozóan böngészhetünk többek között területünk talajának kémhatásviszonyairól, fizikai féleségéről, mész-, illetve szervesanyagtartalmáról.

Ugyanezen oldalon az Atlasz menüben térképi állományok által is tájékozódhatunk a leírt tulajdonságok mellett a talajtípusok előfordulásáról, a nátriumsók helyzetéről, a szikesedésre hajlamos, vagy szikes egységekről is. Természetesen ezen adatbázisok nem helyettesítik a helyspecifikus adatokat, de hasznos információkkal gazdagodhatunk.

Amennyiben kíváncsi környezete talajviszonyaira az alábbi linken elérhető oldalon böngészhet.

agrotrend.hu / NAK, Sztahura Erzsébet

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook