Hírek

Szupermenta: 27 csomagolt burgonyát teszteltünk (+videó)

Pityóka, kolompér, földialma… vagy hívjuk inkább krumplinak? Számos elnevezése mellett már csak fajtája van több a burgonyának! A Szupermenta legújabb terméktesztjén kicsomagoltuk és alaposan szemügyre vettük őket. Sütöttünk-főztünk, a legjobb burgonyákat pedig tálcán kínáljuk! – írják a szupermenta.hu oldalon.

A burgonyából könnyen és sokféle módon készíthetünk finom ételt a családunk számára. Megfőzve, pürésítve és sütve is gyakran fogyasztjuk, de elengedhetetlen alapanyaga olyan klasszikusoknak, mint például a paprikás krumpli, rakott burgonya, krumplis tészta, gnocchi vagy a szilvás gombóc. Éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, milyen burgonyákkal találkozhatunk a boltokban, és mire érdemes figyelnünk vásárláskor, hogy igazán ízletes ételt készíthessünk.

Burgonyakörkép

Terméktesztünk főszereplői ezúttal a csomagolt burgonyák, melyek szeptember elején kerültek a kosarunkba a kereskedelmi áruházláncok kínálatából. Összesen 27 terméket vizsgáltunk, melyek között 6 db „A”, 16 db „B” és 5 db „C” főzési típusú burgonya szerepelt. A csomagolt burgonyák 1-3 kg közötti kiszerelésűek voltak, a gumók mérete pedig 35-70 mm között mozgott. Származásukat tekintve 13 hazai, 7 francia, 4 szlovák, 2 horvát és 1 osztrák burgonya szerepelt a tesztben. A 27 termék közül 2 bio burgonya volt.

A burgonyák főzési típusai
„A” típusú: salátának való, nem szétfövő
„B” típusú: főzni való, kissé szétfövő
„C” típusú: sütni való, szétfövő


Forrás: szupermenta.hu

 

Laboratóriumi vizsgálatok:

  • növényvédőszerek (peszticidek)
  • GMO vizsgálat
  • nehézfémek (arzén (szúrópróbaszerűen), ólom, kadmium)
  • penészvizsgálat
  • fonálféreg (Globodera rostochiensis, Globodera pallida)
  • baktériumvizsgálat (Ralstonia solanacearum, Clavibacter sepedonicus; szúrópróbaszerűen)
  • keményítőtartalom
  • cukortartalom
  • fehérjetartalom

Penészvizsgálat

Szakembereink megvizsgálták a burgonyák felületén a penészgomba jelenlétét.

A vizsgálatok megnyugtató eredményt mutattak, ugyanis minden termék megfelelt az előírásoknak.

 

Növényvédőszer-maradék

A tesztben résztvevő csomagolt burgonyákban szakembereink a növényvédőszer-maradék jelenlétét is ellenőrizték.

A laboratóriumi eredmények alapján elmondható, hogy egyik burgonyában sem találtak növényvédőszer-maradékot.

Fonálférgek (Globodera rostochiensis, Globodera pallida)
A közönséges burgonya fonálféreg és a sápadt burgonya fonálféreg az emberi egészségre nem jelent veszélyt, azonban a terméshozamban olyan károkat okozhatnak, amik miatt a Nébihnek a vetőburgonya-tételeket fokozottan ellenőriznie kell.

Örömteli, hogy a terméktesztünk során vizsgált csomagolt burgonyák egyike sem tartalmazott fonálférget.

Keményítő- és cukortartalom
Két fontos paraméter a burgonyák esetében a keményítő- és a cukortartalom, ezért szakembereink ezeket is megvizsgálták.

A tesztben résztvevő burgonyák keményítőtartalma 8,12-18,70%(m/m) között mozgott.
A burgonyák cukortartalma 0,00 és 2,81 g/100g között volt.

Címkézés
A csomagolt burgonyákon a rendelet előírásának megfelelően kötelező feltüntetni többek között a fajtanevet, csomagoló és a forgalmazó nevét, a csomagolás dátumát, a származási országot, a mérettartományt és a főzési típust is.

Szakembereink elvégezték a csomagolt burgonyák jelölésvizsgálatát, amely alapján minden termék megfelelt az előírásoknak.

 

Szupermenta-tipp

  • Fontos, hogy megbízható helyről és a megfelelő információkkal ellátott csomagolt burgonyát vásároljunk.
  • Amennyiben lehetőségünk van rá, vásárláskor érdemes olyan főzési típusú, illetve fajtájú burgonyát választani, amelyik felhasználás szempontjából a legmegfelelőbb, hiszen akkor lesz igazán finom pl. a krumplipürénk, ha az arra legalkalmasabb burgonyából készítjük.

Főzési típus szerint „A”, „B” és „C” típusú burgonyákkal is találkozhatunk. Ezek a jelölések segítenek, hogy a számunkra legmegfelelőbb terméket válasszuk. Az „A” típusú leginkább salátának való, mivel nem szétfövő, a „B” típusú főzésre a legalkalmasabb, mert kissé szétfövő, a „C” típusút pedig sütéshez, illetve burgonyapüréhez érdemes használni, mivel könnyen szétfő.

agrotrend.hu / Szupermenta

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nyakas Farm
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés