Hírek
Szenzációs felfedezés született a szalonna egészségre gyakorolt hatásáról
Egy szelet nyers szalonna 18,5 milligramm koleszterint tartalmaz. Míg azonban a kutatók korábban azt mondták, hogy az ételekből származó koleszterin közvetlenül emeli a vér koleszterinszintjét, ma már úgy vélik, hogy az összefüggés bonyolultabb.
A táplálékkal bevitt koleszterin nem emeli közvetlenül a vér koleszterinszintjét, ugyanis a szakértők úgy vélik, hogy a telített zsír lehet a fontosabb tényező. A magas koleszterintartalmú élelmiszerek, köztük a szalonna, általában magas telített zsírtartalmúak is. A legtöbb ember számára mértékkel biztonságosan fogyaszthatók a különböző ételek, de a sok szalonna és más magas zsír- és nátriumtartalmú ételek fogyasztása növeli a szívbetegség kockázatát.
Fotó: Shutterstock
Mennyi koleszterin van a szalonnában?
Az USDA (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) szerint egy 28 grammos adag nyers szalonna körülbelül 18,5 milligramm koleszterint tartalmaz. Ugyanakkor a pontos mennyiség függ a márkától, az egyén által elfogyasztott mennyiségtől és a szalonna elkészítési módjától.
KORÁBBAN A TUDÓSOK ÚGY GONDOLTÁK, HOGY A TÁPLÁLÉKKAL BEVITT KOLESZTERIN MAGASABB VÉR KOLESZTERINSZINTET EREDMÉNYEZ, DE AZ ÚJABB KUTATÁSOK SZERINT NEM ÍGY VAN.
Egy 2022-es tanulmány szerint, az étrendi koleszterin nem emeli jelentősen az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) vagy "rossz" koleszterin szintjét. A vér koleszterinszintjére gyakorolt pontos hatása, ha van egyáltalán, továbbra is tudományos vita tárgya. A telített zsírok azonban emelik az LDL-koleszterinszintet. A szalonnában lévő telített zsír még akkor is növelheti a koleszterinszintet, ha annak koleszterintartalma nem.
Az American Heart Association (AHA) ajánlása szerint a kalóriák legfeljebb 6-7 százaléka származhat telített zsírból. Egy napi 2000 kalóriát fogyasztó személy esetében ez 120 kalóriának, azaz körülbelül 13 gramm telített zsírnak felel meg. A szalonna körülbelül 3,53 gramm telített zsírt tartalmaz szeletenként. Ez azt jelenti, hogy sok felnőtt esetében a két szelet szalonnában lévő telített zsír mennyisége jelentősen hozzájárulna az ajánlott napi határértékhez.
Telített zsírtartalmán kívül a szalonna számos más módon is hatással lehet a koleszterinszintre és a szív- és érrendszeri egészségre:
- Nátrium: a szalonna magas nátriumtartalmú étel, így megemelheti a vérnyomást és növelheti a szívbetegségek kockázatát.
- Nitritek: a szervetlen nitritek egyfajta tartósítószerek, amelyeket számos vállalat használ a sertéshúsból készült termékeken, beleértve a sonkát, a kolbászt és a szalonnát. Egy 2019-es vizsgálat szerint összefüggés van a nitritek magas fogyasztása és a gyomorrák között is.
- Kalóriák: bár a szalonna jellemzően vékony szeletekben kerül forgalomba, kalóriadús élelmiszernek számít, hiszen 110 kalóriát tartalmaz nyers szeletenként. Ezt fontos figyelembe venni az adagok méretének meghatározásakor.
agrotrend.hu / Origo