Hírek

Szakértők most eloszlatták a tévhiteket a D-vitaminról

Magyarországon a téli időszak végére szinte mindenki D-vitamin-hiányban szenved. Az egységes szakmai konszenzus szerint az októbertől márciusig tartó időszakban szükséges ezt pótolnunk, felnőttek esetében napi 2000 NE elegendő a normál tartomány fenntartásához. Számos jótékony hatása mellett a fertőzések leküzdésében is nagy szerepe van – hívták fel a figyelmet a D-vitamin-konszenzusajánlás elkészítésében közreműködő orvosok az IBSA Pharma Kft. által szervezett sajtókonferencián.

Magyarországon az egyik legtöbb embert érintő egészségkockázat a D-vitamin-hiány, amely a téli időszak végére szinte minden magyart érint, de nyáron is minden második magyar D-vitamin-szintje alacsonyabb az ajánlott értéknél. Több mint tíz éve, elsők között a világon, Magyarországon született olyan D-vitamin-beviteli ajánlás, amely az összes érintett orvosi szakterület hivatalos konszenzusán alapul.


Valkusz Zsuzsanna és Lakatos Péter. Fotó: Papajcsik Péter / Index

 „Az egészségügyben durván 250 milliárd forintot lehetne spórolni a D-vitamin-hiánnyal összefüggő betegségek elkerülésével” – ismertette az eseményen az ajánlás közreműködője, Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának igazgatóhelyettese.

 

Nyáron ehhez elég 15 perc a szabadban

Ez az ajánlás 2022-ben a negyedik alkalommal frissült a legújabb tudományos eredmények alapján, a munkában kilenc hazai orvostársaság vett részt. Magyarországon az ideális D-vitamin-ellátottság fenntartásához elegendő márciustól októberig a végtagokat, a vállat és az arcot érő direkt napsugárzás – az UV-B sugárzás erősségétől függően napi 15-30 perces időtartamban.

A napvédő készítmények és naptejek gátolják az UV-B sugárzás bejutását a bőrbe, így a D-vitamin-termelést is. A napsugárzás káros hatásainak elkerülésére ugyanakkor nem javasolt ennél több időt fényvédelem nélkül a szabadban tölteni – emelte ki a sajtókonferencián a szakmai ajánlás másik társszerzője, Valkusz Zsuzsanna habilitált egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ I. Sz. Belgyógyászati Klinika klinikai főorvosa.

Az októbertől márciusig tartó időszakban ugyanakkor mindenkinek ajánlott D3-vitamin-készítmények fogyasztása. Az ajánlásban a felnőttek számára leírt napi 2000 NE mennyiség élelmiszerből még kiegyensúlyozott táplálkozási szokásokkal sem biztosítható, mivel a szokásos magyarországi étrend alig tartalmaz D-vitamint. Az ezzel reálisan bevihető mennyiség mindössze napi 80 NE. 

 

Miért pont a D-vitamin? 

A D-vitamin valójában nem tankönyvi értelemben vett vitamin, mert a többi vitamintól eltérően az emberi szervezet termeli meg. Ehhez elegendő, ha a bőrt megfelelő mennyiségű UV-B sugárzás éri. Önmagában a napsugárzással D-vitamin-túltermelés nem váltható ki, mert ahogy barnul a bőrünk, a fokozódó pigmenttartalom gátolja a D-vitamin-képzést. A D3-készítmények valójában nem a vitamint, hanem annak szteroidhormon-előanyagát (kolikalciferol) tartalmazzák, illetve létezik még a főként gombákban és növényekben termelődő D2 (ergokalciferol) is, amely azonban rosszabbul hasznosul, így kevésbé alkalmas a D-vitamin pótlására. 

Ezeket az elővitaminokat a szervezetünk alakítja többféle D-vitamin-molekulává, amelyek közül a hazai ajánlás az úgynevezett 25OHD-szérum szintjét tartja a vitaminellátottságot legjobban tükröző összetevőnek. Ez a molekula 3 hetes felezési idővel marad fenn a keringési rendszerben, ami azt jelenti, hogy a szervezetünkbe bevitt D3-vitamin-készítmények legfeljebb ennyi ideig segítenek fenntartani a D-vitamin-szintet a téli időszakban. A testben kimutatható 25OHD-szérum-szint úgynevezett normál értéke 75 és 125 nmol/liter közötti. Ez alatt D-vitamin-hiányról beszélhetünk, míg a felső érték felett a többletbevitelnek tudományosan már nincs kimutatható előnye a csontokra, a daganatkockázatok csökkentésére és a szénhidrát-anyagcserére sem.

A D-vitaminnal kapcsolatban számos tévhit él a közvéleményben. Ezek közül az egyik leggyakoribb a vitamin túladagolásával kapcsolatos. A tény azonban az, hogy az ajánlásnál nagyobb mennyiség bevitele csak nagyon hosszú távon okozhat mérhető problémákat a szervezet szabad kalciumszintjében (hiperkalcémia), másrészt az úgynevezett D-vitamin-intoxikáció rendkívül ritka, mert a testünkben működnek azok a mechanizmusok, amelyek a túl sok D-vitamin hatásai ellen alakultak ki. 

 

Mit okoz a D-vitamin-hiány?

A D-vitamin rendkívül sokoldalú, minden sejtünkre hatással van, hiányában számos betegség felléphet. A szakértők példaként említették a gyermekkori rachitist (angolkórt) és a osteomalaciát (csontlágyulást).

Magyarországon évente 15-17 ezer ember szenved combnyaktörést, az esetek 90 százalékánál mutatható ki jelentős D-vitamin-hiány

– hangsúlyozta Lakatos Péter. Hozzáfűzte: ezek meglepően gyakran előforduló következmények, mert a magyarországihoz hasonló D-vitamin-ellátottságú területeken a csontlágyulás gyakorisága 25-30 százalékos. És bár tévhitnek minősíthető, hogy a D-vitamin az időskori csontritkulás gyógyszere, az igazolt, hogy a klinikai csontritkulás elleni kezelések leginkább D-vitamin-pótlás mellett hatékonyak. A D-vitaminnak a kalcium felszívódásában van nagy szerepe, a csípőtáji törést szenvedett betegeknél mindkét nyomelemet pótolják.

A túlzásba vitt kalcium a csontok törékenységét, férfiaknál a prosztatarák kialakulását fokozza, ezért is a legtöbb vitamint táplálkozással érdemes bevinnünk, mint említettük, a D-vitamin esetében a téli időszakban a normál ellátottsághoz ez nem lehetséges

– hangsúlyozta. Azzal kapcsolatban, hogy a D-vitamin közismerten zsírban oldódó vitamin, úgy fogalmazott: nincs ehhez szükség plusz zsír bevitelére, a szokásos étrendünk biztosítja az ehhez elegendő mennyiséget. 

 

Kevésbé betegszünk meg

Az immunrendszerünk sem működhet megfelelően D-vitamin nélkül. Hiányában csökken a fertőzések elleni védekezési képesség. Valkó Zsuzsanna rámutatott: 

Megfelelő D-vitamin-ellátottsággal 70-80 százalékkal lehet csökkenteni a felső légúti betegségek gyakoriságát az őszi-téli időszakban

– mutatott rá Valkusz Zsuzsanna. Az Indexnek úgy fogalmazott: tapasztalatai szerint fertőzéseknek leginkább kitett óvodás és kisiskolás korcsoportban a számukra megfelelő mennyiségű D-vitamin-pótlással jelentős mértékben csökkenthető az ilyen típusú megbetegedések gyakorisága. 

Bizonyított a D-vitamin gyulladáscsökkentő hatása, és a Covid–19-járvány idején kialakított klinikai eljárások során igazolódott az is, hogy a vírusfertőzéshez társuló, veszélyt jelentő citokinvihar kivédésében milyen fontos szerep jut a D-vitaminnak. Az alacsony 25OHD-szint emellett összefüggésben áll az autoimmun betegségek kialakulásának kockázataival, mint az 1-es típusú diabétesz, a sclerosis multiplex és a rheumatoid arthritis. 

Valkusz Zsuzsanna arról is beszélt, hogy az anyagcserében és a hormonháztartásban a D-vitamin szerepet játszik a glükóz feldolgozásában, az inzulinkiválasztásban, és hiánya összefügg az immuneredetű pajzsmirigybetegségekkel. 

A konszenzusajánlás ugyancsak megerősíti: tudományos tény, hogy a D-vitamin képes lassítani a daganatok fejlődését, immunmodulánsként működik, és bizonyos ráktípusok esetén gátolja az áttétképződést. Végbélrák esetén több vizsgálat mutatta ki nemcsak a D-vitamin kockázatcsökkentő hatását, de azt is, hogy annak szerepe van a betegségekhez kapcsolódó halálozások csökkentésében. 

 

A termékenységben is szerepe van

Szintén fontos területe a D-vitaminnal kapcsolatos kutatásoknak a női termékenység. Számos nőgyógyászati kórképben és a meddőséggel összefüggésben is kimutatható az alacsony D-vitamin-szint káros hatása. 

A nők 60 százalékát érintő PCOS-ben a D-vitamin-ellátottság-hiány megszüntetésével a ciklus rendeződik, és a teherbeesés esélye növekszik − ismertette Lakatos Péter a legfrissebb kutatások eredményét. A szakorvos kitért arra, hogy a D-vitamin pótlása a terhesség idején eleve kiemelt szempont, mert a várandós anyák és a fejlődő gyermek egészsége érdekében is elengedhetetlen a megfelelő D-vitamin-mennyiség.

Az úgynevezett kismamavitaminok általában nem tartalmaznak megfelelő mennyiségű D3-vitamint, ezért a terhesség és a szoptatási időszak során is ajánlott a napi adagolás szerinti vitaminpótlás, az orvos ajánlása alapján.

 

Hogyan pótoljuk?

Míg néhány évtizeddel ezelőtt a csukamájolaj fogyasztására ösztönöztek az orvosok, ma a gyógyszertárakban, drogériákban megvásárolható D3-vitamin-készítmények sokféle változatban, többféle hatóanyag-mennyiséggel készülnek.

Az 50-es években Finnországban csukamájolajat kaptak a gyerekek, naponta 5-6 ezer nemzetközi egység D-vitaminnal, majd ezt az amerikai ajánlások szerint lecsökkentették napi 400-ra, ennek következtében megnőtt a diabéteszes cukorbetegek aránya. Ezt észrevették a finnek, és újra megnövelték a gyerekeknek adott D-vitamin mennyiségét, ennek következtében 80 százalékkal csökkent a diabétesz előfordulása a gyerekeknél – említette Lakatos Péter. Ezek az eredmények is azt mutatják, hogy egyértelműen van összefüggés a diabétesz és a D-vitamin-hiány között.

A tabletták, lágyzselatin kapszulák, cseppek, folyadékok mellett már olyan innovatív készítmény is elérhető Magyarországon, mint a nyelven olvadó, ízesített lapka, amely nemcsak a kényelmet szolgálja a vitaminpótlásban, de azok számára is lehetővé teszi az adekvát D-vitamin-bevitelt és pontos adagolást, akik nyelési nehézségek, felszívódási problémák, laktózintolerancia vagy az orális gyógyszerszedést megnehezítő betegségek miatt a hagyományos termékek bevételére nem képesek.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy a D-vitamin előírásszerű pótlására mindenképpen javasolt megbízható forrásból származó termékeket választani. 

Mérések bizonyítják ugyanis, hogy az internetről rendelhető, ellenőrizhetetlen külföldi gyártótól származó készítmények gyakran nem a feltüntetett vitaminmennyiséget tartalmazzák.

 

Életkoronként eltérő ajánlás

A szakértők hozzátették: a formátumtól függetlenül fontos, hogy a D-vitaminból az életkornak és egészségi állapotnak megfelelő dózisokat fogyasszunk.

Az idén frissített magyar konszenzusajánlás szerint az októbertől márciusig tartó időszakban az ajánlott napi mennyiség nemzetközi egységben kifejezve:

  • gyermekeknek 6 éves korig 400-500 NE, a biztonságosan bevehető mennyiség 1000 NE; 
  • gyermekeknek 6 éves felett 1000 NE, a biztonságosan bevehető mennyiség 2000 NE; 
  • felnőtteknek 2000 NE, a biztonságosan bevehető mennyiség 4000 NE;
  • terhesség és szoptatás idején a kismamák számára mindenképpen a napi adagolás ajánlott legfeljebb 4000 NE mennyiségben.

Ezek a mennyiségek elegendők a normális tartomány fenntartásához a D-vitamin-hiány megelőzésére, vagyis rendszeresen, napi gyakorisággal szedett vitamin esetén nem indokolt nagyobb, 3-4000 NE tartalmú D3-készítmény szedése. Ha már kimutatható a vitaminhiány, orvosi ajánlásra szükség lehet telítő dózisra, mely néhány hétig az ajánlásnál jelentősen magasabb adagolást jelent. A felsorolt ajánlási értékeknél több vagy kevesebb D-vitaminra lehet szükség bizonyos egészségi állapotok, betegségek, illetve gyógyszerszedés következményeként is. Erre azonban minden esetben szakorvos hívja fel az érintettek figyelmét. 

Amit a koronként eltérő adagolásról érdemes tudni, hogy a gyermekeknél mért D-vitamin-hiány a felnőttekéhez képest kisebb ugyan, de így is jelentős, ezért a napfényben szegény hónapokban számukra is javasolt a D-vitamin rendszeres pótlása

– hangsúlyozták a szakértők. Hozzátették: a szervezet D-vitamin-képzése az életkorral jelentősen csökkenhet, ezért az idősek esetén különösen érdemes figyelmet fordítani a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelére. 

agrotrend.hu / Index, Ernőfy Nóra

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szakmai partner
Nyakas Farm
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés