Hírek

Pusztulnak a ragadozó madarak

Természetkárosítás, állatkínzás, orvvadászat és méreggel való visszaélés miatt is vádat emelhetnek a madarakat elpusztítók ellen, így akár milliós pénzbüntetésre és egytől öt évig terjedő börtönbüntetésre is számíthatnak.

Már tizenkét sas esett mérgezés áldozatául, és csak az utóbbi egy hónapban hét különbözõ helyszínen kerültek elõ ilyen jellegû tüneteket mutató elhullott ragadozó madarak, emlõsök és mérgezett csalétkek – közölte a napokban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Az elpusztult egyedek száma már április közepére meghaladta a 77 példányt, amelyek között kilenc rétisas és három parlagi sas is volt. Az utóbbiak fokozottan védettek, értékük példányonként 1 millió forint – írja a delmagyar.hu.

fotó: pixabay.com

Mérgezett csalétkek

Az egyesület közleményébõl kiderül, a tetemek mintegy kétharmadát, 50 madarat és emlõst, valamint kilenc mérgezett csal­étket az MME méreg- és tetemkeresõ kutyás egysége talált meg. – Nem kizárt, hogy az elkövetõk abban bíznak, hogy az elrendelt járványügyi korlátozások árnyékában kisebb eséllyel derül fény tetteikre, ezért kihasználva a helyzetet, bátrabban helyeznek ki mérgezett csalétkeket, ezzel veszélyeztetve a ragadozó madarakat – írták.

fotó: pixabay.com

Rendõrségi nyomozás

A begyûjtött tetemek és csalétkek laboratóriumi vizsgálatai folyamatban vannak, feljelentések már születtek és több esetben indult rendõrségi nyomozás is. Az elkövetõk ellen több bûncselekmény miatt is vádat emelhetnek – természetkárosítás, állatkínzás, orvvadászat, méreggel való visszaélés –, így akár milliós pénzbüntetésre és egytõl öt évig terjedõ börtönbüntetésre is számíthatnak, figyelmeztetnek a természetvédõk.

371 bûncselekmény

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület méreg- és tetemkeresõ kutyás egysége 2013 õszén kezdte el mûködését a parlagi sasok védelmét szolgáló Helicon LIFE program keretein belül, és azóta folyamatosan dolgozik a madárpusztítások visszaszorításáért. Az egység hét év alatt 371 bûncselekményt, valamint 113 bûncselekménygyanús esetet regisztrált, az úgynevezett terepi keresések összesített száma pedig az idei évben átlépte már az ezret.

agrotrend.hu / delmagyar.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook