Hírek

Pályázatokból újul meg a vidék

Számtalan új lehetőséggel indultunk neki a 2022-es évnek, ugyanis olyan források nyíltak meg a gazdák előtt, amelyek számos innovációt, ezáltal megújulást adhat a magyar vidéknek. A hét legfontosabb híreit foglaltuk össze.

Létrehozva:

|

Elsődleges az élelmiszeripari ágazat fejlesztése – Az agrártárca továbbra is prioritásként kezeli a hazai élelmiszeripari ágazat fejlesztését – mondta az agrárminiszter csütörtökön a debreceni városházán, ahol támogatási okiratot adott át három helyi élelmiszeripari vállalkozás vezetőjének.

Mostantól itthon is alkalmazni kell a kisüzemi termelőkre vonatkozó szabályokat – Életbe lépett az irányelv, amely a tagországokra bízza a kedvezményezett termékkörök meghatározását, a kedvezményes adómérték alkalmazásához viszont el kell ismerni a termelők státuszát.

A magyar gazdákat innovatív megoldások segítik – Kézzelfogható valósággá vált a hazai agráriumban a digitális világ, az új technológiák nyújtotta előnyöket már nemcsak a növénytermesztésben, hanem az állattenyésztésben is előszeretettel alkalmazzák a gazdálkodók. Számos olyan fejlesztés van folyamatban, amelyek nemcsak a termelők munkáját teszik könnyebbé és növelik az elérhető profit nagyságát, hanem környezetvédelmi szempontból is előnyökkel járnak.

fotó: pixabay.com

Kevesebb hús lesz a húsban a jövőben – Környezettudatos újításokat vezet be húskészítményeinél az Aldi és a Lidl Németországban.

Teremtett világunk megóvása közös felelősségünk – Az elmúlt évtizedben 82 új, országos jelentőségű, védett természeti terület létesült összesen 4 107 hektár kiterjedéssel – közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán.

A MAGOSZ 17 szervezettel együttműködve indul a kamarai választásokon – A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) tizenhét szakmai szervezettel együttműködve állít közös listát a tavaszi agrárgazdasági kamarai választásokra – megvalósítva az agrárium valamennyi szereplőjének képviseletét. Az erről szóló együttműködési megállapodást 2022. január 14-én írták alá a szervezetek képviselői Budapesten.

Megjelent a zöld civil szervezeteket támogató zöld forrás pályázat – Az Agrárminisztérium idén is meghirdeti környezet- és természetvédelmi feladataihoz illeszkedő, a civil feladatvállalást segítő, 70 millió forint keretösszegű Zöld Forrás pályázatát.

fotó: wikimedia

A sertésválság továbbra is stagnál – Bár a termelői költségek emelkedése jelentősebb mértékű drágulást indokolna a sertéshús piacán, továbbra is nagy a bizonytalanság az ágazatban. A sertéstartók és a húsipari cégek abban bíznak, hogy az átvételi árak hamarosan magasabb szintre kerülnek, a világpiaci folyamatok ugyanakkor egyelőre nem túl biztatók.

Mi lesz a hazai gombaiparral? – Bedőlhet a hazai gombaipar, ugyanis sokan nem tudják kigazdálkodni az egy év alatt három-négyszeresére dráguló áram árát. Elmaradó beruházások, export- és belpiacvesztés sem kizárt, ha a termelés visszafogására kényszerülnek a cégek.

Nehéz helyzetben vannak a termelők – Egyre több csomagolt friss áru fogy a hazai piacon, a Covid-járvány kezdete óta háromszorosára nőtt a kereslet az ilyen típusú zöldség és gyümölcs iránt is. A termelőknek környezetvédelmi szempontból és a költségeket tekintve is egyre nagyobb kihívást jelent, hogy megfeleljenek ezen fogyasztói elvárásoknak.

Idén 930 millió forint keretösszeggel támogatják a hungarikumok népszerűsítését – A tavalyihoz hasonlóan az idén is 930 millió forint keretösszeggel támogatják a hungarikumok népszerűsítését három célterületen – közölte Nagy István agrárminiszter kedden a 2022. évi hungarikumok pályázatról tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Ismét elérhető lesz az ültetvénytelepítési támogatás – A Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, ültetvények telepítését támogató felhívást a tervek szerint márciusban újranyitja az Agrárminisztérium – jelentette be Nagy István tárcavezető.

AGRO7 – A hét agrárhírei – A precíziós gazdálkodás Farkas László nevéhez köthető Magyarországon, akivel Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője beszélgetett az Erste Agrárportré sorozatunkban.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook