Hírek

Omega-3 tojást tojó tyúkokat nevelnek a Szent István Egyetemen

Elsősorban a várandós kismamák és születendő gyermekeik egészségét szolgálja a Szent István Egyetem és az egyik munkatársával közös, a Blue Seven Group Zrt. által fejlesztett legújabb szabadalom, mely hamarosan a hazai boltok polcain is elérhetővé válik. A termék különlegessége a magas folsavtartalom, ami főként az első trimeszterben jelent kulcsfontosságú támogatást az egészséges magzati fejlődéshez.

Létrehozva:

|

A vízben oldódó vitaminok közé tartozó folsav (más néven B9-vitamin) számos biológiai és kémiai folyamatban elengedhetetlen szerepet játszik, így például a sejtek osztódása szempontjából is fontos, hogy megfelelõ mennyiségben legyen jelen az emberi szervezetben. A kismamák számára – sõt már a babatervezés elõtt – is javasolják a szakemberek a folsav rendszeres pótlását, a magzati velõcsövet lezáró folyamat ugyanis csak ennek jelenlétében lehet hibátlan – írja közleményében a Szent István Egyetem.

fotó: Szent István Egyetem (SZIE)

Erre a folsavpótlásra kínál innovatív megoldást a szabadalmaztatott eljárás, mely lehetõséget nyújt okos- vagy kismama-tojás elõállításához, mely a folsav mellett vasat, cinket, kolint, omega-3 esszenciális zsírsavakat, továbbá konjugált linol- és linolénsavakat is tartalmaz.

A különleges tojás ráadásul az Egyetem egy másik 21. századi trendekbe illeszkedõ élelmiszerfejlesztése, a SALAdMI vegetáriánus szalámi egyik alkotóeleme is lesz, így nem kizárólag kismamák fogyaszthatják, hanem közvetett módon mások asztalára is eljuthat majd. A különleges tojást tojó tyúkok takarmánya egyébként szintén egy exkluzív innováció, mely a legújabb kutatási eredmények és a modern technológia ötvözése révén készülhetett el.

A magas minõségû, egészséges tojást elõzetesen a Szent István Egyetem Babati tangazdaságában állítják elõ 2021 januárjától, lehetõséget biztosítva ezzel arra, hogy az agrárképzésben részt vevõ hallgatók – a járványügyi elõírások szigorú betartása mellett – ezáltal is hasznos gyakorlati tapasztaltokhoz jussanak.

Mint azt Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem mb. rektora kiemelte, ezek az új innovációk kiváló bizonyítékai annak, hogy a kutatás-fejlesztésben részt vevõ szakemberek és a piacvezetõ gyártó cégek együttmûködése révén kimagasló minõségû, magas hozzáadott értékû késztermék készülhet, ami hazánk szellemi és gazdasági sikereit egyaránt gyarapíthatja. Mindezzel országos példát mutathatunk arra, hogy a hallgatók, fiatal kutatók tudása és kitartó munkája nemcsak szakmai elismerést, de gazdaságilag is mérhetõ sikert hozhat.

Dr. Böjthe Kálmán, a Blue Seven Group Zrt. vezérigazgatója szerint ezzel a profitorientált együttmûködéssel a Szent István Egyetem eleget tehet az Innovációs és Technológiai Minisztérium, és az annak berkein belül mûködõ Területi Innovációs Platform elvárásainak, melyek egyik legfõbb célkitûzése a hazai egyetemek, kutatók, szakemberek és gazdasági szereplõk közötti hatékony tudástranszfer.

Mint arról az Egyetem korábbi közleményében is beszámolt, a törekvéseknek köszönhetõen az elkövetkezõ hetekben, hónapokban a szellemi tulajdonokból, az eddig kifejlesztett szabadalmakból értékes piaci termékek válnak, melyek hozzájárulnak az intézmény versenyképességének növeléséhez.

agrotrend.hu / SZIE

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook