Hírek

Népszerű az otthoni pálinkafőzés

A jó pálinkakészítésnek a szakemberek szerint négy, jól elkülöníthető szakasza van. Első a gyümölcsfajta gondos kiválasztása, cefrézése és az erjesztés. Második a kierjedt cefre helyes tárolása. Harmadik a kellő időben történő kifőzés (lepárlás és finomítás). Negyedik a pálinka nemesítése, ami a pihentetést és a fahordós érlelést jelenti.

Egy tavaszi pénzügyminisztériumi bejelentés vetette föl: a magyar kormány szeretné elérni, hogy az Európai Unió engedélyezze az adómentes otthoni pálinkafőzést, illetve a jövedéki adó nélküli bérfőzetést. Olvasóink erre hivatkozva kérdezik: Hogyan áll ennek az ügye? Továbbra is meg kell vásárolni a párlat adójegyet? Nem törölték még el a jövedéki adót? Egyáltalán, milyen szabályok érvényesek jelenleg a pálinka magánfőzésére, illetve bérfőzetésére? – írja a feol.hu.

fotó: pixabay.com

Nyomozásba fogtunk, választ keresve a kérdésekre. Több fronton is. Amint megtudtuk: hazánkban az elmúlt öt évben 26 ezer főzőberendezést vásároltak a házi párlatra vágyók, és a múlt évben a korábbinál 30 százalékkal több, összesen 151 ezer liter párlatot állítottak elő otthonukban. Tavaly 2200 új üstről érkezett bejelentés, és az adójegyekből az állam 105 millió forint bevételhez jutott. A Pálinka Nemzeti Tanács markáns véleménye: haldoklik a pálinkapiac, a kormány kettős mércét alkalmaz. A pálinkatanács álláspontja szerint éles határokat kellene húzni a pálinka és a saját célra készült párlatok között. Úgy fogalmaznak: az ágazat láthatatlan konkurenciája az otthon főzött párlatok feketekereskedelme és a magánfőzők által illegálisan üzemeltetett bérfőzdék ellenőrizetlen elszaporodása. A Pénzügyminisztérium sajtóosztályától a következő válasz érkezett: „Magyarország következetesen kiállt amellett, hogy a saját célra történő pálinkafőzés adómentes legyen, és ez most megvalósulhat európai uniós szinten is. A magyar kormány elérte célját, az adómentes párlatfőzés szabadsága mindenkit megillethet az EU-ban. Az erről szóló részletszabályok már érvényesek, azokat a 2020/1151. számú irányelv tartalmazza. Az új, kedvező szabályok 2022. január elsejével léphetnek hatályba. Az irányelv szerint a párlatfőzés háztartásonként évente 50 liter gyümölcsszeszig adómentes lehet, és a mentesség mind az otthoni, mind a bérfőzdei előállításra érvényes. A pálinkafőző magánszemély nem értékesítheti a párlatát, de azt családtagjai és vendégei elfogyaszthatják. A desztillálóberendezés nyilvántartásba vételi kötelezettségét az új irányelv is előírja, ám az adómentesség miatt párlatadójegy kiváltására a jövőben már nem lesz szükség.”

Most még azonban – és jövőre is – a jelenleg hatályos, európai uniós összehasonlításban az egyik legkedvezőbb szabályrend szerint kell eljárni – tették hozzá a válaszadók a félreértések elkerülése végett.

– A párlatadójegyet tehát ugyanúgy, mint eddig, meg kell vásárolnia a magánfőzőnek. Az ára 700 forint, és 1 liter 42 százalékos párlatra vonatkozik – mondta el lapunknak Pataki Attila, csáberényi pálinkafőző-mester, aki Móron és Fehérvárcsurgón működtet pálinkafőzdét. – Bérfőzés esetén pedig meg kell fizetni a munkadíjat, az áfát és a jövedéki adót. Ez literenként, 50 fokos pálinkára vonatkozóan, 1800–2000 forintot kóstál.

Amint megtudtuk: a magánfőzők készülékeinek bejelentése 2015-től kötelező, s a magánfőző évente legfeljebb 86 liter párlatot állíthat elő, mely a háztartásában való személyes fogyasztásra szolgál. A magánfőzéshez való jogot minimum 5 adójeggyel lehet megváltani.

Tóth Gyula Enyingen működteti tavi pálinkaházát, olyan berendezéssel dolgoznak, amely egy folyamatban képes a főzést és a finomítást is elvégezni. Ezt a technológiát erősítő feltétes vagy oszlopos eljárásnak nevezik. A berendezésben a főzőüstöt 2-3-4 tányéros, és előhűtővel egybeépített aroma- és alkoholkoncentráló oszloppal kombinálják, ahol a cefre gőzzé alakítása után végbemegy a párlat finomítása is. Természetesen ennél a módszernél is el kell választani az elő- és utópárlatot a várt középpárlattól.

agrotrend.hu / feol.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szakmai partner
Nyakas Farm
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés