Hírek

Nem drágul karácsonyra a hal

Nem zárnak a haltermelők extra jó évet, közepesnek mondható az idei haltermés – közölte az Index megkeresésére a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL). Mint mondták, a termést jelentősen befolyásolják az évre jellemző időjárási anomáliák.

A járvány kitörésekor 1200 tonna halat nem tudtak exportálni, ezt a mennyiséget állami intervencióval kihelyezték a magyarországi közvizekbe – írja az index.hu.

fotó: pixabay.com

A dunántúli völgyzárógátas tavak jó része alig jutott csapadékhoz a száraz tavasz miatt, majd az augusztusi villámárvizek Somogy és Baranya megyében több száz hektáron átszakították a gátakat, így a hal is odalett – mutattak rá.

Ugyanakkor az pozitívum, hogy hosszú és meleg volt a nyár, ami a vizek tápláléktermő képességét erősítette.

"TÖBB HULLÁMBAN IS FELJÖTT A PLANKTON, AMI AZÉRT FONTOS, MERT JAVÍTJA A HALHÚS MINőSÉGÉT, TÖBB LESZ BENNÜK AZ ESSZENCIÁLIS AMINOSAV, MÉG EGÉSZSÉGESEBBÉ VÁLIK A FOGYASZTÁSUK”

– hangsúlyozták a szakértők.

Nem drágultak a halak

A tavalyi évhez hasonlóan

  • az élő ponty kilogrammonként 1100–1300 forintba;
  • a pontyszelet 2100–2200 forintba;
  • az afrikaiharcsa-filé 3000–3200 forintba;
  • a busatörzs ára pedig kilogrammonként 1200–1400 forintba kerül majd átlagosan karácsonykor.

Kitértek arra is, hogy jól haladnak a halászati munkálatok, 14–15 ezer tonna piaci halat vár a MA-HAL. „Nagyobb a halak átlagsúlya, inkább a 2–3 kilogrammos halak kerülnek a piacra. A süllő kivételével minden édesvízi halból jó a választék, így a folyami harcsából, pontyból, amurból, busából és kárászból is” – sorolták.

A halmennyiség 20–25 százalékát exportálják, 30 százalékát természetes vizekbe helyezik, és horgászzsákmányként kerül a fogyasztókhoz.

Arra a kérdésre, hogy milyen halat vesznek leginkább az ünnepekkor a magyarok, azt válaszolták, hogy hazánkban a hal fogalma összefügg a ponttyal, ami nem is véletlen, hiszen ez az egyetlen olyan halfajunk, amit a középkor előtt honosítottak, „a ponttyal már a prépostságok, püspökségek és egyházi ellátórendszerek is kiemelten foglalkoztak”.

A MA-HAL azt kéri a vásárolóktól, hogy NE HAGYJÁK AZ UTOLSÓ PILLANATRA A HALVÁSÁRLÁST, HISZEN A MÉLYHűTőBEN HÓNAPOKIG IS ELÁLL AZ ÉDESVÍZI HAL MINőSÉGROMLÁS NÉLKÜL.

„Naponta friss jut minden halból, most tessék megvenni a halat, amikor nincsen sorban állás, nincs tülekedés, mindenki megkapja vagy megrendelheti a kedvencét” – közölte a szakmaközi szervezet, amely szeretné eltolni a kereskedelmet abba az irányba, hogy több feldolgozott halat lehessen kapni a boltokban.

fotó: pixabay.com

Vákuum vagy fólia?

„Az alufólia is jó, de legjobb, ha vákuumfóliába tesszük, és úgy tároljuk a mélyhűtőben a halat, hiszen az megszüntet minden bakteriális tevékenységet azáltal, hogy nem kerül bele levegő. Azért is érdemes beletenni valamilyen záró anyagba a húst, mert így nem veszít a víztartalmából, és nem szárad ki. Nemcsak a pontyot, bármilyen más halat is tárolhatunk ilyen módon, tehát az afrikai harcsát is, ami a második legnépszerűbb halfajta Magyarországon” – tanácsolta a MA-HAL.

Tízből kilenc ember étrendje tartalmaz halat, ugyanakkor csupán 22 százalékuk fogyaszt hetente többször ilyen típusú ételt – ez már a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által készített felmérésből derül ki. A kutatásban nem csupán a halfogyasztási szokásokra tértek ki, de a halkészítmények felhasználására is. A válaszadók közel háromnegyede tisztában van azzal, hogy a halban található szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat akár halpástétommal is be tudják vinni a szervezetbe.

A VILÁGON AZ EGY FőRE JUTÓ ÉVES HALFOGYASZTÁS 20 KILOGRAMM, EURÓPÁBAN 18 KILOGRAMM, MAGYARORSZÁGON MINDÖSSZE 6,5 KILOGRAMM.

A halkészítmények vásárlásánál az egyik legfontosabb érv az íz mellett a minőség, ez a válaszadók több mint felének elsődleges szempont volt. Csak ezután jött az ár, közel 22 százalékkal, és a termékek eredete, származása, amely a kitöltők közel 13 százalékának a legmeghatározóbb tényező a vásárlás során. 

agrotrend.hu / index.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés