Hírek
Nálunk nem lesz rovarforradalom
Hivatalosan is forgalomba hozható élelmiszerként az Európai Unió teljes területén a lisztbogár lárvája, ugyanakkor hazánkban nincs fogékonyság a rovarfogyasztásra, így kevéssé valószínű az ilyen termékek elterjedése. A lisztkukac az első élelmiszerként forgalmazható rovarfaj az EU-ban, de hamarosan másokkal is bővülhet a kínálat. Hazánk nem tartja indokoltnak a rovarfehérje felhasználását.
Hivatalosan is új élelmiszer az Európai Unió egész területén, így Magyarországon is a közönséges lisztbogár lárvája, közismertebb nevén a lisztkukac, amely június végén elvben már a boltok polcain is megjelenhetne – írja a Magyar Nemzet.
fotó: pixabay.com
Az Európai Bizottság erről szóló végrehajtási rendelete már megjelent a hivatalos bizottsági értesítőben, a kihirdetésétől számított huszadik napon, e hónap végére így már élelmiszerként kerülhet kereskedelmi forgalomba a lisztkukac.
A rovar egészben vagy szárítva, snackként valamint fehérjetermékek, kekszek, hüvelyesekből készült ételek és tésztaalapú ételek összetevőjeként jelenhet meg. A felhasznált rovarfehérje-mennyiséget, valamint a figyelmeztetést az allergiás reakciók lehetőségére kötelező feltüntetni a csomagoláson.
Az üzletekben a vásárlók szárított Tenebrio molitor lárva (közönséges lisztbogár) vagy az ebből készült összetevőt tartalmazó elnevezéssel találkozhatnak.
Lisztkukacalapú élelmiszert csak egyetlen vállalat, az engedélyeztetést kezdeményező SAS Group francia vállalat forgalmazhat a következő öt évben – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ennek oka, hogy a vállalat a szellemi tulajdont képező adatok védelmét is kérelmezte.
Magyarország ellenezte a tagállamok képviselőiből álló uniós állandó bizottság tavaszi ülésén az engedély kiadását. A magyar álláspont szerint Európában nincs olyan mértékű fehérjehiány, amely indokolná a rovarfehérjék étkezési felhasználását – hangsúlyozta lapunk megkeresésére az Agrárminisztérium.
A tárca arra is rámutatott, Magyarországon nincs hagyománya az étkezési célú rovarfelhasználásnak. A Kaposvári Egyetem közelmúltban végzett felméréséből az derült ki, hogy a lakosság döntő többsége elutasítja a rovarfogyasztást, az elutasítottság hazánkban az átlagosnál is nagyobb.
A minisztérium arra emlékeztetett, hogy egyes uniós tagállamokban – Belgium, Hollandia, Dánia, Finnország, korábban Nagy-Britannia – nemzeti hatáskörben már régóta engedélyezik a rovarból készült élelmiszerek forgalmazását. Az engedélyezést viszont nem előzte meg uniós szintű eljárás. Az uniós szintű engedélyeztetést azonban már kötelezővé teszi a 2018-tól érvényes új EU-s irányelv.
Ahol 2018-ig jogszerűen forgalmazták a rovar élelmiszereket, és a határidőre uniós engedélykérelmet nyújtottak be, ott az eljárás lezárásáig forgalomba maradhatnak ezek a termékek.
Emiatt több ehető rovarfaj engedélyezését is kérelmezték, ezek közül a bizottság már többet is érvényesnek minősített. Ezeket a kérelmeket az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság vizsgálja.
A szakhatóság jelenleg a házi tücsök, a penészevő gabonabogár-lárva, a hím háziméh-bábok, a trópusi házi tücsök és a keleti vándorsáska esetében végez kockázatértékelést.
A szakhatóság véleménye nélkülözhetetlen a későbbi forgalomba hozatalhoz. A rovarfogyasztás egészségügyi kockázatai mellett kihívást jelent, hogy hiányoznak a rovarból készült termékek előállításának és forgalmazásának szektorspecifikus jogszabályai – tette hozzá az Agrárminisztérium.
agrotrend.hu / Magyar Nemzet