Hírek

Munkavállalói védekezés a koronavírus ellen az élelmiszeriparban

A „társadalmi távolságtartás” megvalósítása esetenként nem egyszerű, azonban a munkavállalók egészségnek megóvása és így az élelmiszer-előállítás folyamatosságának biztosítása szempontjából indokolt.

A koronavírus gyors elterjedése az emberi kapcsolatokra is jelentõs hatást gyakorol, és ennek következtében új terminológiák épülnek be mindennapjainkba, mint például a „társadalmi távolságtartás”.


fotó: pixabay

Az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (Food Standards, Agency, FSA) útmutatót adott ki az élelmiszeripari munkavállalók biztonságának megõrzése, és az egymás közötti vírus átadás megakadályozása céljából. Ennek értelmében a dolgozóknak továbbra is be kell tartaniuk a lehetõ legszigorúbb higiéniai elõírásokat, beleértve a személyes védõeszközök használatát és a gyakori kézmosást. Mindemellett fontos, hogy a munkavállalók kellõ távolságot tartsanak egymástól, vagyis éljenek a „társadalmi távolságtartás” lehetõségével.

Abban az esetben, ha a munkakörnyezet erre nem ad lehetõséget, akkor a munkáltatónak mérlegelnie kell, hogy milyen intézkedéseket tud tenni a munkavállaló védelmének érdekében.

Nagy-Britannia és Írország legnagyobb szakszervezete, az Unite the Union az ajánlás helyett kötelezõvé tenné az élelmiszeripari termelési vonalakon dolgozók számára a két méteres távolságtartást. A betartást segítheti a vonalak lassítása, a személyzet gyakoribb forgatása, illetve az elválasztó mobilfalak elhelyezése.

A termelés lassítása azonban bizonyos ágazatokban problémát vet fel.

A megnövekedett fogyasztói kereslet a termelés fokozását igényli, mindezt összhangban a dolgozók fokozott védelmével.

Hiszen ha a munkavállalók lebetegednek, akkor kereslet ide vagy oda, nem lesz, aki kielégítse a megemelkedett igényeket. Annak ellenére, hogy bizonyos ágazatok automatizáltsági szintje magas, az élelmiszeripar alapvetõen kézimunka igényes ágazat. Érdemes tehát bizonyos intézkedéseket eszközölni a kockázat minimalizálása érdekében. Ilyen lehet az érintés nélküli fertõtlenítõszer adagolók, a gyakran használt ajtók nyitva tartása – így elkerülve az állandó kilincs érintését – a gyakori kontakt felületek rendszeres fertõtlenítése, valamint a munkavállalók folyamatos oktatása, tájékoztatása.

Az élelmiszer-biztonsággal foglalkozó Klipspringer vállalat tíz tanácsot fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet betartani a két méteres távolságot az élelmiszeripari üzemekben.

Az elsõ helyen az oktatás és a kommunikáció áll, amely célja, hogy minden munkavállaló tisztában legyen azzal, hogy miért fontos a „társadalmi távolságtartás”. A csapat minden tagjában tudatosítani kell fontosságát és mulasztás esetén felelõsségre vonni a tagokat. Ahol megoldható a dolgozókat ésszerûen rotálni kell, illetve fontolóra kell venni az emberek útvonalainak elterelését különbözõ ajtókkal, érintésmentes megoldásokkal (pl. forgóajtó). Az emberek 60 000-szer gyorsabban dolgozzák fel a képeket, mint a szavakat, így érdemes képi megjelenítéssel illusztrálni (pl. táblákkal, padló jelzésekkel) a távolságtartás mértékét, módját. Az üzemi zónák áttekintése segítheti a keresztszennyezõdések további csökkentésében.

Amennyiben a két méteres távolság betartása a gép üzemeltetése miatt nem megoldható fizikai elválasztók (pl. paravánok, falak) alkalmazhatók. Érdemes megvizsgálni a gyakran használt eszközöket (pl. toll, mérõeszközök) és amennyiben megoldható mindenki számára sajátot biztosítani. A munkaidõk és a szünetek eltolásával akár felére is csökkenthetjük az emberi kapcsolatok számát. Mindemellett a közös helyiségek (pl. étkezõ, dohányzó) esetében is biztosítani kell a távolságtartást a helyiség átrendezésével, illetve elválasztók alkalmazásával.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés