Hírek
Munkavállalói védekezés a koronavírus ellen az élelmiszeriparban
A „társadalmi távolságtartás” megvalósítása esetenként nem egyszerű, azonban a munkavállalók egészségnek megóvása és így az élelmiszer-előállítás folyamatosságának biztosítása szempontjából indokolt.
A koronavírus gyors elterjedése az emberi kapcsolatokra is jelentõs hatást gyakorol, és ennek következtében új terminológiák épülnek be mindennapjainkba, mint például a „társadalmi távolságtartás”.
fotó: pixabay
Az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (Food Standards, Agency, FSA) útmutatót adott ki az élelmiszeripari munkavállalók biztonságának megõrzése, és az egymás közötti vírus átadás megakadályozása céljából. Ennek értelmében a dolgozóknak továbbra is be kell tartaniuk a lehetõ legszigorúbb higiéniai elõírásokat, beleértve a személyes védõeszközök használatát és a gyakori kézmosást. Mindemellett fontos, hogy a munkavállalók kellõ távolságot tartsanak egymástól, vagyis éljenek a „társadalmi távolságtartás” lehetõségével.
Abban az esetben, ha a munkakörnyezet erre nem ad lehetõséget, akkor a munkáltatónak mérlegelnie kell, hogy milyen intézkedéseket tud tenni a munkavállaló védelmének érdekében.
Nagy-Britannia és Írország legnagyobb szakszervezete, az Unite the Union az ajánlás helyett kötelezõvé tenné az élelmiszeripari termelési vonalakon dolgozók számára a két méteres távolságtartást. A betartást segítheti a vonalak lassítása, a személyzet gyakoribb forgatása, illetve az elválasztó mobilfalak elhelyezése.
A termelés lassítása azonban bizonyos ágazatokban problémát vet fel.
A megnövekedett fogyasztói kereslet a termelés fokozását igényli, mindezt összhangban a dolgozók fokozott védelmével.
Hiszen ha a munkavállalók lebetegednek, akkor kereslet ide vagy oda, nem lesz, aki kielégítse a megemelkedett igényeket. Annak ellenére, hogy bizonyos ágazatok automatizáltsági szintje magas, az élelmiszeripar alapvetõen kézimunka igényes ágazat. Érdemes tehát bizonyos intézkedéseket eszközölni a kockázat minimalizálása érdekében. Ilyen lehet az érintés nélküli fertõtlenítõszer adagolók, a gyakran használt ajtók nyitva tartása – így elkerülve az állandó kilincs érintését – a gyakori kontakt felületek rendszeres fertõtlenítése, valamint a munkavállalók folyamatos oktatása, tájékoztatása.
Az élelmiszer-biztonsággal foglalkozó Klipspringer vállalat tíz tanácsot fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet betartani a két méteres távolságot az élelmiszeripari üzemekben.
Az elsõ helyen az oktatás és a kommunikáció áll, amely célja, hogy minden munkavállaló tisztában legyen azzal, hogy miért fontos a „társadalmi távolságtartás”. A csapat minden tagjában tudatosítani kell fontosságát és mulasztás esetén felelõsségre vonni a tagokat. Ahol megoldható a dolgozókat ésszerûen rotálni kell, illetve fontolóra kell venni az emberek útvonalainak elterelését különbözõ ajtókkal, érintésmentes megoldásokkal (pl. forgóajtó). Az emberek 60 000-szer gyorsabban dolgozzák fel a képeket, mint a szavakat, így érdemes képi megjelenítéssel illusztrálni (pl. táblákkal, padló jelzésekkel) a távolságtartás mértékét, módját. Az üzemi zónák áttekintése segítheti a keresztszennyezõdések további csökkentésében.
Amennyiben a két méteres távolság betartása a gép üzemeltetése miatt nem megoldható fizikai elválasztók (pl. paravánok, falak) alkalmazhatók. Érdemes megvizsgálni a gyakran használt eszközöket (pl. toll, mérõeszközök) és amennyiben megoldható mindenki számára sajátot biztosítani. A munkaidõk és a szünetek eltolásával akár felére is csökkenthetjük az emberi kapcsolatok számát. Mindemellett a közös helyiségek (pl. étkezõ, dohányzó) esetében is biztosítani kell a távolságtartást a helyiség átrendezésével, illetve elválasztók alkalmazásával.
agrotrend.hu / NAK