Hírek

Mostantól itthon is alkalmazni kell a kisüzemi termelőkre vonatkozó szabályokat

Életbe lépett az irányelv, amely a tagországokra bízza a kedvezményezett termékkörök meghatározását, a kedvezményes adómérték alkalmazásához viszont el kell ismerni a termelők státuszát.

Korábban már írtunk a vonatkozó szabályról, és annak idei hatályba lépéséről, melyek lényege, hogy a kisüzemi keretek közt termelt alkoholtartalmú italokra kedvezményes jövedékiadó-mértéket lehet majd alkalmazni – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ennek feltétele, hogy ki legyen nyilvánítva a független kisüzemi státusz az adóhatóságnál történő nyilvántartásba vétellel, illetve az öntanúsítás szabályai szerint, melyet a Bizottság (EU) 2021/2266 Végrehajtási Rendelete részletez.

Fotó: wikimedia

Itthon a nyilvántartásba vételt a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) kell kérni elektronikusan, melyre válaszul a NAV tanúsítványt ad majd ki.

Kisüzemi termelőnek minősül az a gazdálkodó, amely:

  • sörből évente legfeljebb 200 000 hektolitert,
  • csendes borból és habzóborból évente legfeljebb 1 000 hektolitert,
  • egyéb csendes és habzó erjesztett italból évente legfeljebb 15 000 hektolitert,
  • köztes alkoholtermékből évente 250 hektolitert,
  • gyümölcs-, törkölypárlatból évente 10 hektolitert, tiszta alkoholra számolva

állít elő.

Bővebb információ a NAV tájékoztatásában található, ahol a hatóság kiemeli, hogy a külföldre szállító kisüzemi sörfőzdéknek különösen ajánlott a vonatkozó szabályok áttekintése, a tanúsítás kérelmezése.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook